Biel i szarość przełamana niebieskimi i zielonymi akcentami

Biel i szarość przełamana niebieskimi i zielonymi akcentami

Mieszkanie o powierzchni 74 m 2 zaprojektowane przez Devangari Design zlokalizowane jest na nowym osiedlu w warszawskim zielonym Żoliborzu. Inwestorom zależało na jasnej nowoczesnej przestrzeni, w której króluje ciepłe dębowe drewno. Podstawową bazę kolorystyczną w postaci bieli i odcieni szarości przełamano niebieskimi i zielonymi akcentami.

Jednym z najważniejszych elementów są różne rodzaje oświetlenia dające spectrum możliwości przy tworzeniu odpowiedniego klimatu w mieszkaniu. Dzięki temu oraz przemyślanym założeniom funkcjonalnym praktycznie każda ze ścian stanowi odrębny dekoracyjny element przykuwający uwagę odbiorcy. Tuż po wejściu do mieszkania główną rolę odgrywa wyraźnie zaakcentowana ściana i duże lustro, które odbija obraz dalszego planu przestronnego salonu i miękkiego światła zza dużych okien. Mijamy niewielką garderobę i tuż za rogiem znajduje się praktyczna konsola z nowoczesną grafiką. W salonie bardzo charakterystycznymi elementami wyposażenia jest niebieski fotel oraz regał o nieregularnym kształcie, w którym prócz książek znajdują się liczne zamknięte schowki.

Ścianka oddzielająca kuchnię od salonu pełni funkcję nie tylko estetyczną ale te funkcjonalną. Wyłożona jest dekoracyjnym trójwymiarowym kamieniem a od strony kuchni pełni rolę dodatkowego blatu pomocniczego i ściany informacyjnej dla domowników (pokryta jest farbą tablicową). Dzięki temu przepierzeniu mamy dwa punkty widokowe z salonu na wysoką zabudowę kuchenną będącą kontynuacją białej ściany holu oraz kącik jadalniany, na końcu którego ukryta została pojemna komoda będąca przedłużeniem mebli kuchennych.

Sypialnia została zaprojektowana w taki sposób, aby w przyszłości była możliwość podziału przestrzeni na dwie strefy relaksu i pracy. Białe ściany oraz wykładzina stały się tłem podkreślającym dekoracyjne ramki oraz drewno na ścianie.

Łazienka jest najbardziej oszczędna w formie i tak jak pozostała część mieszkania została ocieplona drewnem. Mimo niewielkiej przestrzeni udało się zmieścić wannę, prysznic oraz dużą podwójną umywalkę.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter