Biurowy kosmos czyli indywidualne rozwiązania w strefowaniu powierzchni

Zastanawialiście się kiedyś jak powinno wyglądać Wasze biuro idealne? My tak i to kilka, kilkanaście razy. Gdy trafiliśmy na projekt architktów z Grupy Metaforma byliśmy już pewni. Realizując koncepcję aranżancji wnętrz biura w Poznaniu, stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania miejsca, które nie tylko będzie sprzyjać koncentracji podczas pracy, ale także pozwoli w pełni zregenerować się w czasie przerw. Akustyka oraz indywidualne rozwiązania w strefowaniu powierzchni stały się motywami przewodnimi koncepcji.

Wyodrębniono i podkreślono poszczególne strefy funkcjonalne, część wejściową, open space’y z call center, sale konferencyjne oraz wplecione w całość mniejsze salki spotkań i boksy sprzyjające rozmowom i odpoczynkowi.  Strefy wejściowe, ze względu na specyfikę pracy firmy, wyposażono w szafki na rzeczy prywatne pracowników. Wyraźnie wydzielona granica daje poczucie odizolowania życia prywatnego od zawodowego.

Wyzwaniem było wprowadzenie indywidualnych rozwiązań poprawiających akustykę ze względu na warunki pracy call center. Poszczególne stanowiska Grupa Metaforma przedzieliła za pomocą fornirowanych, ażurowych paneli rozpraszających dźwięk, a także paneli wypełnionych tkaninami o właściwościach pochłaniających. Zaprojektowano również wysokie ścianki działowe minimalizujące dyskomfort pracy w dużej, otwartej przestrzeni. Architekci zadbali również o detale – donice umiejscowione przy poszczególnych zespołach biurek, nadały przestrzeni przyjazny charakter.

Ciekawym pomysłem są boksy przeznaczone na spotkania, dzięki czemu spada z głowy problem wpasowania się w dostępność salki konferencyjnej. Boksy te są również odpowiedzią na potrzebę wykreowania w przestrzeni biurowej miejsca do odpoczynku pracowników. Cenimy sobie kreatywność a Grupa Metaforma odeszła od typowego numerowania sal na rzecz …planet z  Układu Słonecznego!

W całej koncepcji ograniczono ilość materiałów i zastosowano powtarzające się pastelowe kolory. W przestrzeni dominuje drewno o ciepłym odcieniu, często w postaci przegród i paneli o charakterystycznym wzorze w jodełkę. Przy doborze materiałów uwzględniono aspekt zarówno wizualny, jak i ekonomiczny.

Zaprojektowana przestrzeń jest odpowiedzią na potrzeby współczesnego pracownika. Grupa Metaforma skupiła się nie tylko na wykreowaniu komfortowego miejsca pracy, ale także wyposażyła powierzchnię w strefy umożliwiające odpoczynek i rekreację. Dzięki zindywidualizowanym rozwiązaniom biuro stało się swoistym mikrokosmosem.

Zespół projektowy: Dominik Kolenda i Anka Topolska, Paulina Wieczorek, Magdalena Sawicka

Foto: Krzysztof Strażyński