Dom dwie stodoły

Dom dwie stodoły

Dom projektu RS+ Robert Skitek zlokalizowany jest w spokojnej, północnej dzielnicy miasta Tychy, nieopodal kompleksu leśnego. Dojazd zrealizowany jest poprzez sięgacz z drogi głównej, łączący się z działką w jej północno- zachodnim narożniku. Zapisy warunków zabudowy oparte na analizie urbanistycznej okolicy narzucały geometrię dachu jak i maksymalną wysokość budynku. Prostokątny kształt działki i jej orientacja w stronę południowo-zachodnią sugerowały preferowaną lokalizację budynku.

Wymaganiami inwestorów było, aby dom był otwarty na południowy ogród, przestrzenny i wygodny.  Aby tego dokonać i rozbić kubaturę, podzieliliśmy bryłę budynku na dwie różniące się materiałowo i funkcjonalnie części. Pierwszą ukierunkowaliśmy na południe i zawarliśmy w niej całą strefę dzienną. Drugą, aby ułatwić mieszkańcom manewrowanie samochodem, skierowaliśmy bramą garażową w stronę wjazdu na działkę. W niej umiejscowiliśmy pozostałe strefy funkcjonalne domu. Ponadto obie bryły przesunęliśmy względem siebie aby jeszcze powiększyć podjazd, który ze względu na dosyć wąską drogę dojazdową, musi służyć do zawracania samochodem. Zabieg ten pozwolił nam także na wytworzenie zacienionej, prywatnej części tarasu dostępnego bezpośrednio z sypialni. Ponadto bryły domu przesłaniają się tak, że do głównej sypialni nie docierają bezpośrednie promienie słoneczne w godzinach popołudniowych, co daje czas na wychłodzenie się pomieszczenia na noc. Obie bryły połączyliśmy ze sobą otwartą, przeszkloną antresolą. Wybór niezwykle trwałych materiałów elewacyjnych i rezygnacja z rynien sprawia, że dom przez całe swe istnienie zachowa swój pierwotny wygląd praktycznie bez konieczności obsługi.

Aby budynek by był wygodny, wszystkie strefy niezbędne do codziennego funkcjonowania zlokalizowaliśmy na parterze, pozostałe stanowiące funkcje dodatkowe, na piętrze. Wnętrza utrzymane w dwukolorowej, ciepłej stylistyce stanowią swoisty kontrast dla chłodnych materiałów elewacyjnych.

Jakość samego budynku i jego detali jest wynikiem zastosowania wysokiej jakości materiałów, dobrego wykonawstwa i stałego nadzoru projektantów nad realizacją.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter