Dom wpisany w otaczający krajobraz

Krostoszowice to wieś w południowej części województwa śląskiego. Inwestor dysponował dużą działką o znacznym spadku w kierunku wschodnim. Budynek miał stanąć w najwyższym punkcie działki, przy drodze, w północno-zachodnim narożniku.

Okoliczna zabudowa jest bardzo zróżnicowana i chaotyczna, głównie są to domy z lat 60 i 70-tych XX wieku. Bardziej niż mało interesujący kontekst zabudowy, zainteresował projektantów z pracowni RS+ Robert Skitek otaczający krajobraz. Pagórkowaty teren oraz horyzont zamknięty linią lasu w tle stał się głównym punktem odniesienia. Zaprojektowany budynek wpisuje się w zastaną topografię, koresponduje z krajobrazem, otwiera się na najciekawsze widoki, jednocześnie odcinając się od pobliskiej nieciekawej zabudowy.

Od ulicy widzimy budynek parterowy z oddzieloną szklanym wiatrołapem częścią garażową.Charakterystyczne bryły z wymaganym skośnym dachem pokryte w całości łupkiem otoczone są betonowym murkiem wyznaczającym platformę zawierającą oprócz budynku całą strefę wejściową z podjazdem i zawieszony nad terenem drewniany taras od strony ogrodu. Część budynku mieszcząca strefę nocną jest usytuowana poniżej. Częściowo zagłębiona w gruncie, niewidoczna od strony ulicy. Pod górnym tarasem, na poziomie gruntu znajduje się drugi taras, całkowicie zadaszony. Oba tarasy połączone są wspornikowym biegiem schodowym.

We wnętrzach biel ścian i powierzchni dachów dopełniają podłogi ze szlifowanego betonu i naturalnego drewna, szkło, drewniane schody oraz ciemne dodatki. Na górnym poziomie znajduje się otwarta przestrzeń dzienna. W białym prostopadłościanie ukryto spiżarnię, gabinet, toaletę oraz całą zabudowę kuchni. Nad nim wygospodarowano otwartą antresolę z biblioteczką. Drewniane schody są eksponowanym elementem wnętrza.

Po zejściu na dolny poziom możemy wyjść bezpośrednio na dolny taras. Na tej kondygnacji znajdują się dwa pokoje, sypialnia główna z garderobą, łazienka, pomieszczenie techniczne z pralnią oraz bulderownia do ćwiczeń. Dodatkowo, pod garażem umieszczony jest schowek gospodarczy, dostępny z zewnątrz.

Lokalizacja: Krostoszowice, Poland
Powierzchnia: 305 m2
Rok: 2016
Architekt: Robert Skitek, Jakub Zygmunt
Konstrukcja: Zbigniew Prucnal
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski