Hotel Herbarium&SPA: połączenie historii z nowoczesnym designem

Herbarium Hotel & Spa to nowy, luksusowy, czterogwiazdkowy obiekt położony w uroczej miejscowości Chomiąża Szlachecka oddalony zaledwie godzinę drogi od Poznania i Bydgoszczy. Doskonała lokalizacja hotelu usytuowanego na terenie 6 hektarowego parku z XIX wieku, nad brzegiem Jeziora Chomiąskiego jest wymarzonym miejscem wypoczynku i odnowy biologicznej. Zespół dworsko-parkowy składa się z zabytkowego Starego Dworu oraz stajni, stylowego Nowego Dworu i rustykalnej oficyny. Harmonijne połączenie historii zabytkowego dworu z nowoczesnym designem to wizytówka obiektu. W komfortowo urządzonych wnętrzach zachowały się zabytkowe elementy, ceglane ściany i łukowe sklepienia.

Podczas renowacji wnętrz wykorzystano wyłącznie naturalne surowce: podłogi w pokojach pokrywa dębowa deska, bar w Restauracji Werbena wyłożony jest odbijającym światło onyksem, w łazienkach króluje marmur. Ciekawostką jest wypoczywania SPA pokryta, której ściany pokryte są kryształem górskim. Wyposażenie hotelu również charakteryzuje się wysoką jakością: łóżka wyposażone są w wyjątkowo komfortowe materace wellness, oraz wysokiej jakości włoską pościel.

Herbarium, czyli zielnik

Już 5 tysięcy lat temu Sumerowie wykorzystywali zioła w procesie leczenia. Obecnie na świecie w celach medycznych wykorzystuje się kilka tysięcy rodzajów roślin doceniając ich dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie. Herbarium Hotel & Spa wróciło do korzeni wykorzystując możliwości jakie daje natura. Motywem przewodnim są zioła, których aromat unosi się w ogrodzie i parku przez cały sezon letni. Jesienią, zbierane i suszone stanowią doskonały dodatek podkreślający smak zimowych dań. Zgodnie z filozofią Herbarium Hotel & Spa wszystkie przyprawy stosowane w Restauracji Werbena są naturalne, a większość pochodzi z hotelowego ogrodu.

Hotel Herbarium****&SPA znajduje się na Pałukach w krainie lasów, dlatego też sezonowa, dodająca energii karta głównie opiera się na dziczyźnie pozyskiwanej od okolicznych myśliwych. Hotel dysponuje profesjonalną dojrzewalnią mięs i wędlin. Warto wiedzieć, że przez całe wieki w takich urządzeniach dojrzewały kindziuki i inne wędliny, mięsa i sery. Zgodnie z ideą Slow Food odkrywają smaki już zapomniane oraz promują regionalne produkty.