PLN Design

Jasna, otwarta przestrzeń z oryginalnymi akcentami

Jasna, otwarta przestrzeń z oryginalnymi akcentami

Mieszkanie projektu Devangari Design o powierzchni 102 m 2 zlokalizowane jest w warszawskim miasteczku Wilanów. Główną ideą przy projektowaniu tego mieszkania było stworzenie jasnej, otwartej przestrzeni o skandynawskim charakterze z oryginalnymi, intrygującymi akcentami. Dlatego też króluje tutaj minimalizm form okraszony przewrotnie orientalnymi i industrialnymi dodatkami oraz kolorami, podkreślającymi zainteresowania oraz osobowość właścicieli.

Mieszkanie jest narożnikowe, ale najwięcej okien znajduje się od strony północno-wschodniej w części dziennej. Z tego powodu zdecydowano się na jasną bazę kolorystyczną w postaci bieli, beżów, delikatnych szarości i jesionowego drewna, ocieplonych naturalnymi czerwieniami np. w postaci cegły porozbiórkowej czy grzejnika oraz żółtymi akcentami w meblach, dodatkach i drzwiach.

Zrezygnowano ze ścian działowych oddzielających kuchnię od salonu i holu oraz zastosowano ciąg białej zabudowy meblowej o satynowym wykończeniu. W zabudowie prócz mebli kuchennych i sprzętu agd znalazła się również szafa i wnęki – półki na wino. W centralnym miejscu zabudowy meblowej kuchni, za składanymi frontami, ukryty został zlew i dodatkowy blat roboczy. Dzięki temu zabiegowi można szybko schować bałagan czy brudne naczynia np. podczas nagłej wizyty gości. Sercem domu jest wyspa, która pełni rolę dużego blatu roboczego oraz barku, przy którym spotykają się domownicy. W jej narożnej wnęce, w której obecnie znajduje się regał na książki, w przyszłości pojawi się biokominek.

Salon oraz sypialnia są nowoczesne i minimalistyczne w formie, a przy tym intrygujące w detalach. Nie sposób nie zatrzymać wzroku na obrazach przywiezionych z dalekich podróży czy żółtych drzwiach. Ażurowe lampy – żarówki w holu, łazience czy sypialni dodają lekkości i uroku dając kolejne możliwości scenografii świetlnej w mieszkaniu.

Odważnym i ciekawym pomysłem było połączenie łazienek w jeden duży salon kąpielowy i otwarcie go na wąski korytarz za pomocą szklanej ściany. Dzięki temu zabiegowi hol wydaje się większy a łazienka ma dostęp do dziennego światła z sąsiadujących pokoi. Metraż łazienki pozwolił na zastosowanie w niej dużej kabiny prysznicowej typu walk-in dla dwóch osób (z dwoma bateriami prysznicowymi) oraz wolnostojącej wanny. Uroku temu prywatnemu SPA dodają orientalne dekoracje, świece, otoczaki ukryte w podłodze, cegła oraz meble w ciepłym odcieniu teakowego drewna.

Kilka różnych typów oświetlenia umożliwia dostosowanie atmosfery do pory dnia i nastroju właścicieli. Poprzez proste kryjące zasłony można zapewnić sobie więcej prywatności, a ukryte w podłodze i suficie taśmy LED RGB dodadzą klimatu poprzez kolorową poświatę na nich.

Największym wyzwaniem w mieszkaniu, które z założenia miało tworzyć jak największą otwartą przestrzeń, było połączenie kilku stylów w taki sposób by nie wprowadzić chaosu.

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter