Mieszkanie z akcentem marynistycznym

Mieszkanie zaprojektowane przez JT GRUPA znajduje się w Gdańsku, na jednym z osiedli niedaleko morza. Jego powierzchnia wynosi 74 m2 i składa się z dwóch sypialni oraz z salonu z aneksem kuchennym. Inwestorzy chcieli, aby mieszkanie było urządzone w nowoczesnym, skandynawskim stylu z akcentami morskimi. Centralnym punktem, dzielącym salon i kuchnię jest turkusowa kolumna, która z jednej strony mieści sprzęty kuchenne: lodówkę, piekarnik, kuchenkę mikrofalową oraz szafki magazynujące, od strony salonu stanowi zaś miejsce montażu telewizora oraz kina domowego. Słup konstrukcyjny w salonie obudowano szafkami magazynującymi oraz blatem z konglomeratu, który jednocześnie jest stołem jadalnianym. Projekt przewidywał, również dostawianą część do stołu tak, aby w salonie mogło zjeść posiłek razem nawet 6 osób.

Kolorystyka mieszkania to różne tonacje bieli szarości i beżu zaakcentowane meblami i dodatkami w barwach turkusu, seledynu i cyjanu. Jako akcent marynistyczny, na wysłonie kuchennej zastosowaliśmy tapetę z wzorem ryciny fal morskich z angielskiej manufaktury Abigail Edwards.