Mieszkanie młodego architekta

Mieszkanie młodego architekta

Zadaniem architekta Tomasza Smola było zaprojektowanie dla siebie mieszkania znajdującego się na poddaszu w budynku wielorodzinnym w dzielnicy Włochy w Warszawie. O ile wyburzenie ścianki działowej i uzupełnienie stropu międzykondygnacyjnego nie było niebywale trudnym aspektem przebudowy, o tyle wykonanie projektu dla własnych potrzeb było nie lada wyzwaniem.

Strefa wejściowa zdradza główne motywy projektowe wykorzystane w mieszkaniu; kontrastowe zestawienie kolorystyczne bieli i czerni wraz z geometrycznym motywem kółka. Przedpokój uzupełnia półka na drobne rzeczy, designerski zegar, wieszak na kurtki oraz duże lustro, tworząc czytelną przestrzeń wejścia do mieszkania. Kształt zabudowy meblowej wykonywanej na wymiar nawiązuje do skosów istniejącego poddasza. Zamierzeniem było, aby ściany i zabudowa wykończone były w taki sposób, gdzie główne linie w przestrzeni dziennej tworzą zrównoważoną i otwartą przestrzeń.

Przestrzeń wspólna sprzyja relaksowi i rozrywce. Sofa w formie narożnika jest idealnym miejscem do pochłaniania książek i przeglądania YouTube na Smart telewizorze. Marzeniem inwestora (architekta) było posiadanie wielofunkcyjnej wyspy kuchennej będącej swoistym „mostkiem kapitańskim”. Pracując przy wyspie możliwe jest utrzymywanie kontaktu z rodziną czy gośćmi, jednocześnie przygotowując potrawy wraz z  podziwianiem panoramy Warszawy.

Elementem ocieplającym wnętrze jest klasyczna dębowa posadzka układana w mozaikę, jak również stół jadalny, przynależący do strefy wypoczynkowej. Czarny piekarnik idealnie pasuje kolorystycznie do zabudowy meblowej kuchni.

W mieszkaniu można znaleźć wiele funkcjonalnych rozwiązań. Integralnym elementem wyposażenia wnętrza jest sam w sobie piękny, mocowany na ścianie rower, co pokazuje podejście architekta do projektowania funkcjonalnego, a zarazem atrakcyjnego wizualnie.

Sypialnia utrzymana jest w innym nastroju od reszty mieszkania. Znajdziemy tutaj zestawienie nowoczesnych form komód na nóżkach, luster i metalicznie wykończonych ścian z tradycyjnymi elementami w postaci dębowej klepki, owczej skóry i białych zasłon.  

Najcenniejszym elementem wyposażenia sypialni jest klubowy fotel Chierowski 366 z czasów PRL, poddany pieczołowitej renowacji, wykończony tapicerką w kolorze musztardowym. 

Otwarta przestrzeń w pokoju fitness, pozbawiona dodatkowych elementów, sprzyja treningowi.

Pracownia znajduję się na poddaszu, do której dostać się można za pomocą kaczych schodów. Elementami identyfikującymi lokalizację mieszkania są grafiki autorstwa architekta projektu: Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie oraz replika historycznego drogowskazu z przejścia podziemnego dworca kolejowego Warszawa Włochy. Drogowskaz stanowi charakterystyczny dla społeczności lokalnej element budujący tożsamość mieszkańców, zaś Pałac stanowi kontrowersyjny, ale jednak symbol miasta.

Błyszcząca, czarna, pojemna zabudowa na wymiar, dopasowana jest do kształtu pomieszczenia. Lustrzany efekt wykończenia frontów powiększa wizualnie domowe biuro.

Na niewielkiej antresoli, wykończonej klasyczną dębową posadzką, układaną w jodełkę, zaaranżowano pojemne archiwum. Sterylnie białą łazienkę uzupełnia duże lustro oraz kontrastowe zabudowy meblowe. Tradycyjny grzejnik rurowy ukryty został ukryty za perforowaną zabudową meblową. Akcentem humorystycznym we wnętrzu jest wieszak na ręczniki w formie trofeum myśliwskiego królika. W projekcie fronty oraz szuflady otwierane są wyłącznie za pomocą wydrążonych w nich uchwytów.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter