PLN Design

Mieszkanie z podestem

Mieszkanie z podestem

Pierwotny układ funkcjonalny mieszkania projektu Devangari Design przewidywał w centralnym miejscu długi, zaciemniony korytarz. Zabierał on dużo przestrzeni użytkowej przez co każde z pomieszczeń sprawiało wrażenie mniejszego i węższego niż w rzeczywistości. Po wyburzeniu ścian działowych w kuchni oraz modyfikacji układu ścian w sypialni i korytarzu udało się wygospodarować dodatkową przestrzeń do przechowywania.

Układ sypialni pozwalał na utworzenie minigarderoby, natomiast w łazience został ukryty praktyczny schowek na pralkę oraz środki czystości. Połączenie sypialni z salonem poprzez duże przesuwne drzwi powiększyło optycznie przestrzeń oraz dodało więcej światła. Miejsce pod narożnym oknem sypialni (od strony południowej) zostało zaaranżowane na siedzisko w formie drewnianego podestu. Skrywa on w sobie dodatkowe szuflady i stanowi spójną kontynuację minischowków mieszczących się za kanapą w salonie.

Strefa dzienna powiększyła się dzięki niskiej wyspie kuchennej (pełniącej również rolę ścianki telewizyjnej) oraz zastosowaniu skośnej ściany i lustra w korytarzu. Z kolei wyższa zabudowa kuchenna przechodzi łagodnie na korytarz w formie regału – ekspozycji na pamiątki przywiezione z podróży przez właścicieli. Sam korytarz jest zdecydowanie krótszy oraz jaśniejszy dzięki dekoracyjnemu oświetleniu oraz lustrzanym frontom szafy. Praktycznym rozwiązaniem jest także wnęka pod szafą w holu, do której można odłożyć buty zachowując porządek tuż przy drzwiach wejściowych.

Mieszkanie jest jasne, bardzo funkcjonalne, z dużą ilością miejsca do przechowywania (co jest częstym problemem w nowym budownictwie), a przy tym lekkie, ciepłe i przestrzenne mimo ograniczeń konstrukcyjnych w postaci pionów kanalizacyjnych i wentylacyjnych.

Skandynawska stylistyka (biel i szarości ocieplone drewnem), lakierowane powierzchnie oraz lustra i liczne punkty oświetleniowe zdecydowanie powiększają optycznie przestrzeń. Niewątpliwym atutem jest również możliwość powiększenia salonu o podest w sypialni dzięki dużym przesuwanym drzwiom, które poprzez swoją minimalistyczną formę i matowe wykończenie imitują ścianę.

Właściciele mieszkania uwielbiają podróże, stąd akcenty podróżnicze w mieszkaniu m.in . pomysł na podświetloną mapę świata na ścianie oraz ekspozycję zdjęć z podróży w formie magnesów na skośnej ścianie w holu (ściana pokryta farbą tablicową i magnetyczną), regał na pamiątki w holu, fototapeta i drewno teakowe w łazience.

Podest w projekcie jest ukośny i zwęża się ku drzwiom przesuwnym, aby umożliwić swobodne przejście pomiędzy pomieszczeniami. Jego kontynuację stanowią schowki za sofą w salonie (głębokości 30cm). W najszerszym miejscu ma ok.140cm, w najdłuższym ok.220cm daje więc możliwość swobodnego położenia się na nim i/lub oparcia o ścianę, ale nie sprawia wrażenia elementu dominującego w pomieszczeniu (zagracającego/pomniejszającego pomieszczenie). Lokalizacja podestu nie jest przypadkowa chodziło o oś widokową salon-sypialnia oraz dostęp do narożnikowego okna dającego południowe światło. Dodatkowym atutem w tym wypadku są również schowki: mniejsze (45x35cm, 20x35cm) oraz większy (60x90cm). Od strony łóżka podest pełni funkcję półki/szafki nocnej.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter