Przebudowa domu z lat 50-tych

Projekt zrealizowany przez studio Spacelab obejmował przebudowę i rozbudowę domu jednorodzinnego oraz budowę nowego, wolnostojącego budynku gospodarczo-garażowego.

Główna bryła domu nie zmieniła obrysu, przestrzeń wewnątrz została natomiast w całości przeprojektowana. W wyniku zmian połączono strefę kuchni, jadalni i salonu, przenosząc kuchnię na stronę ogrodową z dostępem do nowego dużego tarasu. Na poddaszu – aby uzyskać 3 sypialnie i garderobę – wyburzono wszystkie ścianki działowe (również ze względu na ich zły stan techniczny).

Bryła wejścia została rozbudowana i wyposażona w nowe przebicie do piwnicy (obsługiwane pierwotnie ze strefy mieszkalnej). Powierzchnia użytkowa parteru domu po przebudowie to 88,5m2, piętra 55m2, piwnicy74m2. Dom posiada – tak jak oryginalnie- podpiwniczenie pod całą bryłą główną oraz nieogrzewane poddasze nieużytkowe.

Ściany konstrukcyjne i stropy domu zachowano, oryginalna więżba dachowa została już częściowo wymieniona przy wcześniejszym remoncie (krokwie), a obecnie została przebudowana (kafry) i wzmocniona pod obciążenie nowym poszyciem – dachówką cementową. Całą stolarka okienna została wymieniona. Z salonu na taras zaprojektowano wyjście w formie panoramicznego okna podnoszono – przesuwnego.

Układ oryginalnych instalacji był w międzyczasie modernizowany, w projekcie dokonano kolejnych modernizacji ze względu na zmiany w łazienkach, zmianę lokalizacji kuchni, etc. Dołożono rekuperację z centralą zlokalizowaną w piwnicy. Kanały prowadzono przebiciami miejscowymi tak aby nie obniżać sufitów oprócz strefy korytarza. Na elewacjach wykorzystano oryginalną cegłę rozbiórkową. Na froncie do wnęk okiennych dopasowano stałe żaluzje stalowe zapewniające mieszkańcom dodatkową przesłonę od strony ulicy.