TEŻ…między brzozami

Dom zaprojektowany jest przez poznańską pracownię TEŻ ARCHITEKCI, położony jest na skraju wsi niedaleko jeziora, w sąsiedztwie lasu, będącego otuliną Puszczy Zielonki. Wyjątkowy charakter tego miejsca tworzą licznie porastające działkę brzozy. Dlatego też głównym założeniem projektowym było wpisanie domu w przestrzeń pomiędzy nimi, jednocześnie nastawiając się na maksymalną ekspozycję słońca.

Przestrzenie wewnątrz zostały zorganizowane, zaprojektowane i naturalnie oświetlone, tak aby zapewnić mieszkańcom komfort. Budynek zaprojektowany jest częściowo jako parterowy, a częściowo jako dwukondygnacyjny pokryty dwuspadowym dachem, a jego wysokość zmienia się w zależności od funkcji oraz położenia na działce.

Część domu, zlokalizowana od strony wschodniej jest wyższa (6,5m).

Podwyższenie budynku w tym miejscu nie powoduje zacienienia użytkowej części działki. Na parterze znajduje się wejście do domu, toaleta, pomieszczenie gospodarcze oraz strefa dzienna, w której mieści się salon i jadalnia.

Część domu usytuowana od strony zachodniej, znajdująca się bliżej lasu i pola jest niższa (4,8m). Tutaj mieści się sypialnia, łazienka, gabinet, spiżarnia oraz otwarta kuchnia, która łączy się z wyższą częścią domu poprzez jadalnię.

Na poddaszu zaprojektowana została logia, z której roztacza się widok na okoliczne pola i lasy. Cały dom otwiera się dużymi przeszkleniami i tarasem na południową stronę działki, eksponując widok na drzewa.

Jednolita elewacja i dwuspadowy dach zostały ubrane w czarne thermodrewno. Kształt budynku oraz drewniana okładzina nawiązuje do typografii polskiej wsi.

projekt: TEŻ ARCHITEKCI

projekt koncepcyjny: Małgorzata Siekanko, Marta Sękowska-Kulińska,

Wojciech Andrzejewski

projekt techniczny: Paulina Wielgosz-Konewka, Maciej Kaleta

wizualizacje: Rzemiosło Architektoniczne