W londyńskim hotelu The Berkeley znajduje się bar, który stanowi uzupełnienie bardzo popularnego Blue Bar. Zaprojektowany przez Bryan O’Sullivan Studio, The Berkeley Bar and Terrace to pierwszy projekt hotelowy tej firmy w mieście. Podkreśla rzadko spotykane niuanse w stylu vintage. Na każdym kroku pełen jest zaskakujących odniesień.
The Berkeley Bar & Terrace
Podczas gdy w Blue Bar panuje uspokajający odcień koloru niebieskiego „Lutyens Blue”, w The Berkeley Bar & Terrace beże i kremowe barwy uzupełniają kolorową opowieść O’Sullivana. Główną rolę odgrywają tu głębokie, drewniane akcenty. Owo drewno posiada swoją historię, pochodzi bowiem z drzewa orzecha włoskiego, słynnego 300-letniego Fulbeck’a, który został uszkodzony w 2007 roku podczas wielkiej burzy.
Boazeria jest zaakcentowana przez koralowe odcienie wyposażenia i ścienne oświetlenie ze szkła bąbelkowego. Wysokie łuki wydają się wypływać z sufitu. Zakręcają w dół, wyznaczając przy tym podział przestrzeni i nawiązując do domu Grenadierów (pułku piechoty armii brytyjskiej), którego stajnie znajdowały się pierwotnie na terenie Wilton Place, gdzie zbudowano hotel.
Pomieszczenie Bijou Snug
Bijou Snug to pomieszczenie mogące pomieścić dziewięć osób. Można je zarezerwować prywatnie. Posiada własny system sterowania muzyką i przesuwane drzwi sprzyjające dodatkowo zachowaniu prywatności. Wewnątrz znajduje się mural autorstwa nowojorskiego artysty TM Davy’ego, który zdecydowanie odchodzi tutaj od fotorealistycznej stylistyki. Malowidło pokrywa połączone ze sobą ściany we wnęce. Przedstawia twarze kobiet spoglądające śmiało i świadomie na wchodzących gości. Kolorystyka jest ciągle utrzymana w palecie beżu, brązu i koralu, przełamana fantazyjnymi ciemnymi konturowymi liniami.
Z dystansem obserwują proste i dokładnie przemyślane menu z barowymi przekąskami i małymi talerzami. „Tulipany drobiowe” wypełnione są słodko-pikantną emulsją Gochujang, a przekąski są lekkie i sprzyjają odprężeniu w barze. To na przykład wykwintne salaterki wypełnione grubo krojonym parmezanem, podawane z rolowanym salami. Rzadko spotykane wina i mroczny duch wnętrza zawarte w centralnym marmurowym barze w kształcie półksiężyca, sprawiają, że jest on główną gwiazdą w prezentowanym show tego wnętrza. Staranna edycja „Wyborów Eksperta” sprawia, że jesteśmy płynnie prowadzeni przez obszerną listę zawierającą ponadczasowe klasyki, a także tzw. „wkrótce ulubione”, czyli na przykład małe serie rumu.
Zobacz również: Restauracja China Ma projektu Yod Design Lab | Bar VyTA Farnese – nowoczesność w renesansowym stylu