237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach

W malowniczym otoczeniu zielonych wzgórz nad Soliną oraz gęstych lasów bukowo-jodłowych w sercu pagórkowatych Bieszczad powstała koncepcja rezydencji mieszkalnej w formie wydłużonej czarnej stodoły na stoku. Przed Tobą projekt autorstwa pracowni MEEKO Architekci, na który składa się 194,5 m2 dom i 42,3 m2 garaż.

Stodoła na stoku w Bieszczadach

Zastany kontekst charakteryzuje się dużą różnorodnością przyrody od przepięknych łąk i torfowisk, bujnych lasów oraz zbiorników wodnych. W tym jeden z największych sztucznych zbiorników, jakim jest Zalew Soliński, porośnięty bujnymi lasami mieszanymi. Przedmiotowa stodoła jest zlokalizowana na malowniczej polanie w otoczeniu ściany lasu zlokalizowanej od strony północno-wschodniej. Zaproponowane otwarcia bryły oraz lokalizacja w terenie, pozwalają na kontakt mieszkańców z otaczającą przyrodą i sprzyjają wypoczynkowi. Ponadczasowy design i forma archetypowej stodoły harmonijnie wpisują budynek w urokliwy krajobraz Bieszczad.

237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci

Forma stodoły na stoku w Bieszczadach

Forma zabudowy opiera się na jednej wydłużonej bryle przykrytej dachem dwuspadowym o kącie nachylenia 35 stopni. Pod jednym dachem są ulokowane dwa programy tj. mieszkalny i techniczno-garażowy, które oddzielają się strukturą wykończenia elewacji. Pomiędzy tymi strefami znajduje się sień w postaci otwarcia widokowego na krajobraz, sień znajduje się pod dachem i prowadzi do wejścia głównego. Strefa wejściowa jest podkreślona wnęką w podcieniu budynku. W dalszej części przyziemia budynek jest wyposażony w dodatkowe powierzchnie tarasowe otwierające się na otoczenie, które od strony stoku są nadwieszone i lewitują nad ziemią. Na przedłużenie salonu znajduje się zadaszona przestrzeń tarasu zewnętrznego, który wchodzi w krajobraz i przedłuża przestrzeń funkcjonalną części dziennej. Dodatkowo głęboki okap dachu po całym obwodzie tworzy naturalne zadaszenie i umożliwia obejście budynku z każdej strony.

237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci

Funkcja budynku

Stodoła na stoku w Bieszczadach pełni kompletny program użytkowy dla przyszłych użytkowników, zaspokaja ich potrzeby mieszkalne oraz te związane z utrzymaniem domu. Część techniczno-garażowa jest zlokalizowana od strony dojazd do budynku, gdzie oprócz wiaty na dwa samochody znajduje się pomieszczenie gospodarcze oraz pomieszczenie na pompy ciepła schowane w niszy w ścianie zewnętrznej. W części mieszkalnej jest zlokalizowana strefa wejściowa z garderobą, komunikacja, sypialnie wraz z łazienkami oraz przestronna część dzienna składająca się z otwartej kuchni połączonej z jadalnią i salonem.

237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci

Część dzienna jest przestrzenią, która ma podwyższoną wysokość do kalenicy dachu. Ponadto salon otwiera się na malowniczy widok na las dzięki zaprojektowanej przeszklonej ścianie szczytowej w systemie szklenia strukturalnego na konstrukcji aluminiowej. Atutem jest wydłużony dach, który zacienia wielkie przeszklenie w upalne dni. Na piętrze znajduje się pokój wypoczynkowy dedykowany na gry i czytanie książek. Antresola wypoczynkowa jest otwarta na część salonu i jadalni. Co jeszcze warto wspomnieć, z tej części domu można też podziwiać bieszczadzki krajobraz przez duże przeszklenie w ścianie szczytowej.

Detal i charakter

Przedmiotowa Stodoła na stoku w Bieszczadach posiada swój oryginalny charakter dzięki konsekwentnej kolorystyce wykończenia elewacji. Bryła budynku jest utrzymana w ciemnoszarej kolorystyce – począwszy od dachu na rąbek stojący w kolorze antracytowym, idąc dalej, elewacje budynku wykończone są deskami szczotkowanymi i opalanymi w technice Shou Sugi Ban w układzie pionowym. Ślusarka okienna aluminiowa oraz słupy konstrukcyjne malowane proszkowo są również utrzymane w kolorze ciemnego grafitu. Akcentem ocieplającym odbiór domu jest wykończenie podbitki dachu deskami w naturalnym odcienia oraz wyeksponowaniu krokwi w naturalnym materiale. Tarasy naokoło budynku są wykończone betonem architektonicznym o właściwościach wodoodpornych w naturalnym kolorze, dodatkowo zaimpregnowanym na szkodliwe warunki atmosferyczne.

237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci

Ekologia

Stodoła na stoku w Bieszczadach to przykład architektury zrównoważonej pod kątem budownictwa energooszczędnego i ekologicznego. Budynek w efektywny sposób będzie wykorzystywał energię z odnawialnych źródeł z paneli fotowoltaicznych zlokalizowanych na dachu. Dom jest samowystarczalny energetycznie, gdyż będzie wyposażony w magazyny energii na wypadek przerw w dostawie mocy. Inteligentne zarządzenie zapotrzebowaniem oraz ochrona przed nadmiernym przegrzewaniem dzięki żaluzjom ukrytym w fasadzie pozwoli na pełną kontrolę bilansu zysku i strat mocy. Projektowanie i budowanie z myślą o szacunku dla natury jest główną ideą projektową studia projektowego MEEKO Architekci.


Projekt: MEEKO Architekci | meeko.pl

Zobacz również: Dom na bazie – współczesna interpretacja tradycyjnej chaty | Nowoczesny dom pod Łodzią – projekt w duchu „form follows function”

237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci
237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci
237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci
237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci
237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci
237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci
237-metrowa stodoła na stoku w Bieszczadach - projekt MEKKO Architekci
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter