Acephala Concept STORE – moda w industrialnym wnętrzu

Warszawski showroom Acephala to wnętrze będące zaskakująco surową oprawą dla prezentowanych w nim ubrań i dodatków. Wyraziste, stalowe konstrukcje wieszaków, podwieszonych na stalowych szynach, techniczne oświetlenie i surowa, betonowa posadzka ciekawie kontrastują z wysmakowanymi ubraniami o niebanalnych detalach i autorskich wzorach.

Warszawskie Powiśle to okolica, która od kilku lat rozkwita nie tylko dzięki nowym inwestycjom mieszkaniowym, ale także nowo otwartym kafejkom, restauracjom, butikom i galeriom. Ten malowniczy zakątek Warszawy przyciąga ludzi poszukujących mieszkań – kusi ich zarówno spokój i malowniczość tej części miasta, jak i centralna lokalizacja. Właśnie tu, tuż obok potężnych arkad mostu Poniatowskiego, przy ul. 3 maja, mieści się Acephala Concept Store – showroom oferujący odzież i dodatki takich marek jak Acephala, A Détacher, Nunc, Delikatessen i Le Petit Trou.

To sąsiedztwo zdaje się promieniować do wnętrza – tu również nie brakuje technicznych, konstrukcyjnych elementów, które stanowią mocną ramę dla delikatnych, zwiewnych sukienek i bluzek. Stabilność podwieszonych na umocowanych pod sufitem szynach wieszaków oraz ażurowej antresoli i schodów stoi w wyraźnej opozycji do zmienności i dynamiki odzieżowych kolekcji, zmieniających się wraz z trendami, sezonami, znikających stopniowo po kolejnych odwiedzinach klientów. Wartkie życie mody płynie tu pośród geometrycznych linii wnętrza – zupełnie jak niedaleka Wisła pod stalowymi przęsłami.

Wchodząc do showroomu stajemy na osi symetrii wnętrza – po obu stronach mamy identyczne wieszako-półki, podwieszane do sufitowych belek, a perspektywę zamyka pokryta drewnem w ciepłym, brązowym odcieniu ścianka. Kryje ona przymierzalnie i służy jako miejsce ekspozycji dodatków oraz kolekcji albumów i magazynów o modzie, sztuce i fotografii. Jednak gdy rozejrzymy się dalej dostrzeżemy, że początkowe wrażenie symetrii nie jest do końca idealne. Po lewej stronie mamy ażurową antresolę i wiodące na nią schody, po prawej – mobilny wieszak z lustrami o konstrukcji przypominającej składany parawan.

Industrialny charakter wnętrza podkreśla też betonowa posadzka z wyraźnymi przetarciami. Projektanci wnętrza – Monika Gierlicz i Acephala – ze względów technicznych i estetycznych zdecydowali się na wykorzystanie BAUFLOOR Creativo – cienkowarstwowego mikrocementu dającego efekt bardzo zbliżony do klasycznej, betonowej wylewki, zarówno jeśli chodzi o kolor, jak i fakturę.

Wnętrze Acephala Concept Store zwraca też uwagę nielicznymi, ale znakomicie dobranymi detalami. Techniczne oświetlenie w postaci reflektorów Chors współgra z nowoczesnym żyrandolem hiszpańskiej marki Vibia. Niewielka drewniana lada wykonana jest z dokładnie tego samego rodzaju drewna, co centralnie umieszczona ścianka działowa. Niski stolik stojący w centrum showroomu powtarza kształty konstrukcji wieszaków.