Apartament Park Lane projektu de novo

Łazienki Królewskie to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Wielu warszawiaków przychodzi tu, aby wyciszyć się po ciężkim dniu, odetchnąć świeżym powietrzem i zachwycić malowniczym krajobrazem. Nieliczni szczęściarze mogą mieć ten piękny kompleks pałacowo-ogrodowy na wyciągnięcie ręki, bezpośrednio za oknem swojego domu. To mieszkańcy rezydencji Park Lane, a w szczególności goście wysublimowanego apartamentu pokazowego projektu uznanej warszawskiej pracowni projektowej de novo. Przyjrzyjmy się bliżej tej eleganckiej realizacji.

Apartament pokazowy w rezydencji Park Lane

Park Lane jest jednym z najbardziej prestiżowych warszawskich obiektów mieszkalnych, którego wyróżnikiem jest zjawiskowa lokalizacja. Nowoczesny apartamentowiec przy ul. Podchorążych efektownie wpisuje się w scenerię Dolnego Mokotowa i dobrze koresponduje z parkiem Łazienki Królewskie. Wewnątrz budynku znajduje się dwanaście reprezentacyjnych apartamentów.

Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz

Wszystkie one, podobnie jak części wspólne budynku- hol, sala fitness czy sala konferencyjna, zostały poddane rewitalizacji, a za ich nową odsłonę odpowiedzialna była uznana pracownia architektoniczna de novo, która zmieniła rozkład funkcjonalny poszczególnych lokali, a także zaprojektowała bazowy wystrój przestrzeni, w tym podłogi, kuchnie, łazienki, szafy wnękowe w całym budynku. Na szczególną uwagę zasługuje apartament pokazowy autorstwa Magdaleny Dusińskiej i Magdy Jeziorowskiej, założycielek pracowni de novo, który stanowi efektowne zwieńczenie inwestycji.

Bliskość natury w projekcie de novo

Apartament pokazowy w rezydencji Park Lane autorstwa de novo to miejsce, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających mieszkańców. Wyróżnia się niewymuszoną elegancją, przemyślaną i ponadczasową stylistyką, a jego siła tkwi w wyjątkowej dbałości o detal. Architektki umiejętnie wykorzystały również lokalizację apartamentu, którego okna wychodzą na park Łazienki Królewskie. Projekt w mistrzowski sposób eksponuje ten widok.

Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz

Szczególnie wyraźnie widzimy to w salonie: układ przestrzenny został tak zaprojektowany, żeby zmieniająca się na zewnątrz przyroda stanowiła atrakcyjny element domowej scenerii. W zależności od pory roku do salonu zapraszamy wiosenną soczystą zieleń, jesienne pomarańcze czy nostalgiczne, zimowe biele i szarości. W środku znajdują się także lustra, które pomysłowo odbijają ten widoki za oknem i potęgują wrażenie wszechobecnej przyrody.

Ponadczasowa klasyka

Ten imponujący, liczący 280m2 apartament to doskonała ilustracja sentencji mistrza minimalizmu Miesa van der Rohe – „mniej znaczy więcej”. Wyróżnia go wyjątkowa harmonia i prostota form. Projekt jest bardzo spójny, oparty o naturalną i stonowaną paletę barw (kolorystyka ścian, kanapy, piękny drewniany parkiet), która przełamana jest mocnymi, ciemnymi akcentami w postaci szezlonga, biurka w gabinecie, stołu czy oprawy przeszkleń między pomieszczeniami.

Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz

W salonie naszą uwagę zwracają dwa skórzane fotele projektu włoskiego mistrza wzornictwa Antonio Citterio. Zachwycają rzemieślniczym kunsztem wykonania i doskonale współgrają z kamiennym stolikiem kawowym, który został zrealizowany na zamówienie, zgodnie z projektem architektek z de novo.

Strefa dzienna

Całe wnętrze zostało wyraźnie podzielone na strefę dzienną, która jest dostępna dla gości oraz prywatną, stworzoną z myślą wyłącznie o domownikach. Do tej pierwszej należy obszerny, 70-metrowy salon z jadalnią. Za nią zaaranżowano gabinet, w którym znajdują się ciemne, proste meble i niewielka liczba dodatków. Dzięki temu przestrzeń ta sprzyja skupieniu i idealnie nadaje się do pracy. Spokojna aranżacja pomieszczenia stanowi subtelne tło dla głównego bohatera gabinetu, czyli lampy Y-Light (projekt: Massimo Castagna) budzącej skojarzenia z nowoczesną rzeźbą lewitującą nad biurkiem.

Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz

Część dzienna jest niezwykle reprezentacyjna – to miejsce, w którym z dumą możemy przyjmować gości. Poza najwyższej jakości meblami wyraźnie wyróżnia się tu starannie dobrane oświetlenie. Wisząca w salonie lampa marki Quasar projektu Jana Pauwelsa to metalowa instalacja wyposażona w świetlne punkty. Dzięki ażurowej konstrukcji nie dominuje wnętrza, dając przy tym delikatne, przyjemne światło. Jej świetlnym kompanem architektki z de novo uczyniły smukła lampę stojącą AM2Z od Nemo Lighting w wykończeniu black chrome.

Strefa prywatna

Po drugiej stronie, w głębi apartamentu znajduje się strefa prywatna z trzema sypialniami. Co ciekawe, każdej z nich towarzyszy prywatna łazienka. Ta część wnętrza swoim charakterem nawiązuje do strefy dziennej. Tu również królują naturalne odcienie, szlachetne, wysokiej jakości materiały wykończeniowe i …. piękne widoki za oknami.

Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz

To przestrzeń przeznaczona nie tylko do spania, ale także do odpoczynku. W sypialni prym wiedzie duże łóżko z tapicerowanym zagłówkiem, ale uwagę przyciąga także fotel z podnóżkiem Kalos z renomowanej fabryki B&B Italia, który zaskakuje swoim nietypowym, obłym kształtem. Choć wygląda bardzo nowocześnie, zaprasza, żebyśmy w nim usiedli i zrelaksowali się. Wnętrze ociepla piękny dębowy parkiet w olejowanym wykończeniu oraz grafitowy dywan belgijskiej marki LE.

Pracownia de novo

Pracownia architektoniczna de novo powstała w 2006 roku. Została założona przez pasjonatki architektury i wnętrzarstwa Magdalenę Dusińską oraz Magdę Jeziorowską, które wykształcenie i doświadczenie zdobywały w kraju i zagranicą. Jednym z projektów pracowni są wnętrza Nobu Hotel.

Zdjęcia: Hanna Długosz

Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz Apartament Park Lane projektu de novo Hanna Długosz

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter