Apartament post-industrialny

Apartament post-industrialny

Apartament projektu Chałupko Design znajduje się w centrum Warszawy w budynku dawnej fabryki srebra i brązów przy ulicy Hożej, która poddana została rewitalizacji i przebudowie na cele mieszkaniowe. Założeniem projektowym było stworzenie wnętrza, które nawiązywać będzie do charakteru samej zabudowy i fasady budynku wykończonej w cegle z ciemnymi elementami charakterystycznymi dla pofabrycznych adaptacji, takimi jak stalowe belki, czy fragmenty maszyn produkcyjnych.

Dlatego też we wnętrzu apartamentu pojawiły się cegły i elementy charakterystyczne dla stylu loftów i przestrzeni postindustrialnych, takie jak: stolik – platforma na kołach, przemysłowe stołki przy wyspie, metalowy zegar czy regał na książki zawieszony na stalowych ciemnych uchwytach. Mimo tych charakterystycznych akcentów, całość utrzymana jest w nowoczesnym i lekkim stylu. Paleta ciepłych beży została skontrastowana z mocniejszymi ciemnymi akcentami, w postaci ciemnego granitowego blatu w kuchni, ciemnych płytek gresowych w łazienkach, ciemnej oprawy lamp sufitowych, ciemnej, mieniącej się tapety w sypialni. Całość sprawia wrażenie przytulności i przestrzeni. Wnętrze jest jasne, przyjemne i zachęcające. Nowoczesne, zróżnicowane oświetlenie potęguje ten efekt.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter