Na styku krakowskiego Kazimierza i Starego Miasta odżyła wyjątkowa kamienica z początków XX wieku. Dzięki rewitalizacji przeprowadzonej przez Koneser Group budynek u zbiegu ulic Augustiańskiej i Dietla szybko stał się miejscem, które przyciąga mieszkańców i turystów. Kluczową rolę w tej przemianie odegrały lokale gastronomiczne, które zadomowiły się w parterach kamienicy.
Mowa tu o restauracji BAR i Kropka oraz kawiarni ONA. Połączenie świetnej lokalizacji i oferty gastronomicznej z wysokiej jakości rewitalizacją i wyjątkowymi, „instagramowymi” wnętrzami spowodowało, że w krótkim czasie adres ten stał się modnym punktem na mapie Krakowa.

BAR – japońska estetyka w sercu Krakowa
Kilka zdecydowanych barw, naturalne materiały, powściągliwość formy i intrygujące detale. Tutaj nie ma miejsca na przypadek. Każdy element niedużego orientalnego BARu jest dokładnie przemyślany i dopracowany w każdym szczególe. Jego wnętrze, zaprojektowane przez Wojciecha Nowaka z krakowskiego studia NOWW, opowiada historię japońskiego minimalizmu i zachwyca swoją nienachalną pomysłowością.

Dominujące w lokalu barwy – czerwień i biel – nawiązują do tradycyjnych japońskich kolorów symbolizujących harmonię, duchowość i energię. Głęboka czerwień dominuje tu na podłodze, lamperiach, siedziskach czy drewnianych stołkach. Elementy te kontrastują z gładkimi, białymi ścianami i klasycznymi kwadratowymi kafelkami. Stoliki zwieńczono płytami wykonanymi z hiszpańskiego marmuru w kolorze burgundu. Surowość przestrzeni przełamują elementy z naturalnego drewna, takie jak podłużne blaty, wykonane na zamówienie nogi stołów czy obramowanie tablicy z menu.
Prawdziwą perełką w projekcie są jednak autorskie, nieregularne lampy i panele dekoracyjne zawieszone nad barem, które są efektem zaproszenia do współpracy projektantów z warszawskiego dérive studio. Zostały stworzone przy pomocy technologii druku 3D. Ich unikalne kształty i struktury przyciągają wzrok i nadają przestrzeni charakteru, jednocześnie idealnie wpisując się w minimalistyczną stylistykę miejsca.

Gastronomia jako serce rewitalizacji
BAR, wyróżniona rekomendacją Michellin restauracja Kropka czy stylowa ONA Coffee Bar przy ulicy Augustiańskiej 1 pokazują, że dobrze zaprojektowana oferta gastronomiczna może zdecydować o sukcesie udanej rewitalizacji i stać się sercem całej inwestycji. Unikalny charakter miejsc i świetne projekty lokali przyciągają nie tylko smakoszy, ale i miłośników dobrej atmosfery i designerskich wnętrz. To właśnie dzięki świetnej gastronomii kamienica przy ul. Augustiańskiej stała się ponownie przestrzenią pełną życia i energii.
Zobacz również:
- Działka na skarpie w Siemianowicach? Architekci zrobili z niej coś absolutnie wyjątkowego
- Drewno, wiatr i rzeka. Tak wygląda dom w Kaszczorku







