Biuro Poetizer – minimalizm i dzika dżungla

Biura Poetizer to połączenie minimalistycznych wnętrz z dziką dżunglą, która kwitnie w szklarni, będącej sercem tego wyjątkowego poetyckiego start-upu z siedzibą w Pradze. Ta wyjątkowa przestrzeń w centrum czeskiej stolicy, zapewnia pracownikom inspirujące tło dla codziennej pracy oraz strefę kreatywną. Pozwala im się również oderwać od świata zewnętrznego i w pełni oddać się twórczym działaniom.

Wyjątkowe biuro startupu Poetizer

Poetizer to największa na świecie sieć społecznościowa dla miłośników poezji, z milionami wierszy zamieszczanych przez użytkowników ze 120 krajów. Startup uruchomił niedawno platformę wydawniczą all-in-one, która ułatwia cały proces wydawniczy, umożliwiając każdemu publikację i sprzedaż poezji.

Szklarnia we wnętrach startupu zajmującego się poezją
Szklarnia we wnętrzach biura start-upu Poetizer

Biuro Poetizer o powierzchni 150 m2 znajduje się na czwartym piętrze budynku First Republic przy tętniącej życiem ulicy Narodni w Pradze. Wnętrza zaprojektowali architekt Tomáš Císař i projektantka Johana Sedláčková Vamberská. Koncepcja opierała się na podkreśleniu celu i tożsamości marki Poetizer, czyli minimalistycznej platformy, która kładzie nacisk na ochronę środowiska.

Szklarnia – miejsce skupienia

Centralnym punktem tego biura jest szklarnia. Ta dzika dżungla, mityczny Eden, obszar odzwierciedla koncepcję nieskrępowanego myślenia, które według Claude’a Lévi-Straussa jest bliskie naszym starożytnym przodkom i współczesnym poetom.

Szklarnia we wnętrzach biura firmy Poetizer
Szklarnia jest miejscem skupienia

Centralnie położona szklarnia jest miejscem nieformalnych spotkań. Oferuje przestrzeń do nieskrępowanych odczytów poezji lub służy jako miejsce relaksu. Na szkielecie szklarni rośnie 171 roślin, wśród których reprezentowanych jest ponad 100 gatunków. W głównym pomieszczeniu znajdują się również indywidualne stanowiska pracy. To tutaj odbywa się codzienna praca i bezpośrednia komunikacja. Przestrzeń ta połączona jest z kuchnią i balkonem wychodzącym na ulicę Narodni. W głównej części obiektu znajduje się również hol wejściowy, z którego można przejść do dwóch sal konferencyjnych i miejsc zapewniających skupienie.

Wnętrza biura marki Poetizer
Ciemne wnętrza w biurze start-upu Poetizer

Wybrane kolory i materiały odzwierciedlają funkcję każdej z przestrzeni. Biel, będąca metaforą kartki papieru, jest kolorem dominującym w miejscach przeznaczonych do pracy w skupieniu, gdzie zapisuje się strony. Ciemna zieleń dominuje w miejscach służących do komunikacji w zespole – zarówno tej bezpośredniej, jak i online. Dopełnieniem są akcenty pomarańczowe, które pojawiają się w całym wnętrzu. One nawiązują do identyfikacji wizualnej marki Poetizer.


Projekt: Tomáš Císař i Johana Sedláčková Vamberská
Zdjęcia: BoysPlayNice | boysplaynice.com

Zobacz również: Zabawa, entuzjazm i zaangażowanie, czyli biuro Keyloop w Warszawie | Biuro W&W Consulting – safety first, but it can be cool

Zielona szklarnia we wnętrzach poetyckiego startupu
Biuro Poetizer - minimalizm i dzika dżungla
Szklarnia we wnętrzach biurowych czeskiego start-upu
Biuro Poetizer - minimalizm i dzika dżungla
Biuro Poetizer - minimalizm i dzika dżungla
Biuro Poetizer - minimalizm i dzika dżungla
Wnętrza biura marki Poetizer
Wnętrza biura marki Poetizer
Wnętrza biura marki Poetizer
Wnętrza biura marki Poetizer
Wnętrza biura marki Poetizer
Wnętrza biura marki Poetizer
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter