BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy

Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego metrażu. Wyzwanie podjął architekt Karol Ciepliński z biura architektonicznego BLACKHAUS. Tak powstało nowoczesne wnętrze, w którym króluje przytulny minimalizm. Projekt został nagrodzony w konkursie Vasco Integracja z okazji jego 10-lecia.

Wnętrze projektu BLACKHAUS

Mieszkanie projektu pracowni BLACKHAUS o powierzchni 27m2 znajduje się na 3 piętrze kamienicy z 1934r. Okno wychodzi na dziedziniec otwierający się na ogród stworzony pomiędzy starymi kamienicami. Widok z niewielkiego balkonu na zieleń otaczających drzew był głównym powodem wyboru mieszkania. W pogodne dni pomieszczenie wypełnione jest promieniami słońca, a gałęzie starego dębu sprawiają wrażenie jakby zaglądały przez okno.

BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy – projekt BLACKHAUS

Projekt został utrzymany w konwencji przytulnego minimalizmu. W strefie dziennej króluje biel, która optycznie powiększa pomieszczenie. W tym kolorze został również utrzymany monochromatyczny aneks kuchenny, wtopiony w jedną ze ścian. Dominują tu oszczędne, proste formy, a jedynymi nawiązaniem do klasyki są tu podłoga z parkietem ułożonym we francuską jodełkę oraz elegancki fotel.

Less is more

W sercu kawalerki znajduje się strefa dzienno-nocna, którą tworzą duże łóżko, stół jadalniany wraz z designerskimi krzesłami, a także fotel i dyskretna szafka RTV z telewizorem. Nad łóżkiem wisi medalion daniela – rodzinna pamiątka właściciela mieszkania. Funkcję stolika nocnego pełni drewniany pień. Jasna paleta barw nie tylko sprawia, że przestrzeń wydaje się większa, ale także podkreśla walory zachodniej ekspozycji i naturalnego światła.

BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy – projekt BLACKHAUS

Back in black

Salon kąpielowy jest zaskoczeniem i zupełnym przeciwieństwem strefy dziennej. Tu dominuje czerń, geometria i sztuka. Z sufitu spogląda “Dziewczyna z perłą” Johannesa Vermeera (reprodukcja w formie muralu), który odbija się w dużym, okrągłym lustrze. Na ścianie znajduje się czarny grzejnik VASCO, który idealnie komponuje się z pomieszczeniem. Podłogę zdobi posadzka z naturalnego kamienia ułożona w geometryczny wzór. Na wprost drzwi znajduje się jasna wnęka z wanną.

BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
Czarna łazienka w projekcie pracowni BLACKHAUS

Pracownia BLACKHAUS

Studio projektowe BLACKHAUS Karol Ciepliński Architekt jest zlokalizowane w sercu Krakowa. Wielokrotnie nagradzane oraz znane z wielu niestandardowych projektów biuro ma na swoim koncie m.in.: realizacje luksusowych, prywatnych rezydencji, kasyn, obiektów sportowych, medycznych oraz hoteli butikowych. Pracownia BLACKHAUS działa na wielu płaszczyznach projektowych. Na co dzień posługuje się pragmatyczną filozofią projektowania, aby jak najlepiej interpretować wizje i potrzeby klientów. Pracownia ma na swoim koncie wiele ciekawych projektów – jednym z nich są wnętrza laboratorium paznokci TEASHI.

Zobacz również: 26-metrowe mieszkanie studenta projektu KODO | Jam Kolektyw i mieszkanie w warszawskiej kamienicy z lat 50-tych

BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
BLACKHAUS i kawalerka w starej krakowskiej kamienicy
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter