Dom Czerwony, czyli cegła i szkło w projekcie

Dom Czerwony to pierwszy tego typu projekt architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Jego głównym założeniem i podstawowym wymogiem inwestora był trójkondygnacyjny budynek mieszkalny. Przy zachowaniu funkcjonalności i przestronności idealnie wpasowałby się w dość wymagającą do zagospodarowania wąską działkę.

Ceglana elewacja

Z powodu nietypowych wymiarów działki, Dom Czerwony ma podłużny kształt. W jej sąsiedztwie natrafić można na wiele starszych, ceglanych i nieotynkowanych zabudowań. Zrodziło to pomysł na czerwoną elewację, wykonaną właśnie z cegły. Jest to ukłon ze strony architektów w kierunku tradycyjnej zabudowy okolicy.

Zastosowanie cegły na elewacji nie jest standardowym rozwiązaniem, ze względu na koszt materiału. W tym przypadku inwestorowi zależało jednak na harmonijnym wpisaniu budynku w otoczenie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału, jakim jest ręcznie formowana cegła, w pełni się to uda – mówi Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt z pracowni 81.WAW.PL.

Każda kondygnacja budynku oddzielona jest czarnymi płaszczyznami stropów, które doskonale wpasowują się w nowoczesną formę domu. Dzięki wydłużeniu linii stropów od strony krótszych boków bryły, uzyskano dodatkowy element w postaci przytulnych balkonów. Idealnie nadadzą się do spędzania czasu w ciepłe dni, a z drugiej strony stanowią dodatkową osłonę od słońca.

Kolejną istotną i charakterystyczną częścią elewacji jest oświetlenie liniowe, które dodatkowo podkreśla czarne detale i nadaje budowli nowoczesnego charakteru.

Szklane elementy

By sprostać wymogom inwestora, musieliśmy zmierzyć się z wyzwaniem, jakim było uzyskanie lekkości i nowoczesności budynku, a zarazem dopilnowanie, by nie odstawał od zabudowy w okolicy. Dlatego od strony krótszych boków bryły ceglana elewacja przeplata się ze szklanymi elementami. W tych miejscach budynku znajdują się części dzienne, co daje mieszkańcom gwarancję naturalnego światła – mówi Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.WAW.PL.

Pomimo dużej ilości szklanych elementów, budynek daje domownikom dużo swobody i intymności. Dodatkowy wpływ na to ma także znajdujące się od strony ogrodu patio. Zapewnia ono dodatkowy komfort akustyczny mieszkań, dzięki czemu nie będą miały one wspólnej ściany.

Komfortowe wnętrze

Wejście do budynku przewidziano od północy, gdzie znajdziemy także rampę zjazdową do podziemnego garażu. Rozwiązuje to problem miejsc parkingowych wokół budynku. Mijając drzwi wejściowe wchodzimy do przestronnego holu, z którego mamy dostęp do 6 mieszkań, a komunikację między piętrami ułatwia nowoczesna winda.

Inne projekty od 81.waw.pl znajdziecie TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter