PLN Design

Doki czyli cztery morskie kontenery

Doki czyli cztery morskie kontenery

Doki to nazwa niepowtarzalnego miejsca na mapie Łodzi, a może nawet w całej Polsce. Jest to dwukondygnacyjny gastrobar usytuowany w czterech morskich kontenerach zlokalizowany w jednym z aktualnie najpopularniejszych miejsc w Łodzi – OFF Piotrkowska.

Lokal został otwarty w kwietniu tego roku i praktycznie od samego początku zyskał sporą popularność i duże zainteresowanie przechodniów ze względu na formę obiektu, wnętrza oraz rozległe tarasy. Zbudowany jest z czterech oryginalnych, kontenerów morskich, nadszarpniętych zębem czasu, które zostały poddane renowacji oraz przemalowane na kolor czarny i niebieski. Kontenery zostały wzbogacone o wielkie przeszklenia i metalowe barierki wokół tarasów. Cała konstrukcja została zbudowana w halach na terenie Łodzi, a następnie przewieziona w częściach na teren OFF Piotrkowskiej gdzie poszczególne moduły zostały zespawane tworząc docelową kubaturę.

Pomysł właścicieli na realizację obiektu w morskich kontenerach wpisuje się w ogólnoświatowy trend tworzenia różnego rodzaju funkcji w tego rodzaju formach architektonicznych, który powoli opanowywuje również Polskę. Modułowość kontenerów daje nieograniczone możliwości ich składania i komponowania bryły i wnętrz. Dodatkowy atut to mobilność kontenerów, które w zależności od stworzonej koncepcji mogą być przewożone w dowolne miejsce.

Koncepcję wnętrz stworzyła łódzka architekt Nastazja Kropidłowska wraz z właścicielami lokalu Zuzanną i Mateuszem Zawistowskimi oraz Patrykiem Czaplickim i Dominikiem Łabuzkiem, którzy prowadzą również lokal MITMI na terenie kompleksu OFF Piotrkowska. Inspiracją dla stworzenia projektu były pomysły właścicieli, którzy podobne miejsca widzieli w różnych zakątkach Świata oraz pomysły projektantki, która połączyła industrialne otoczenie obiektu z morskimi motywami kontenerów oraz małą nutą elegancji. Podobne przykłady wykorzystania kontenerów można spotkać m. in. w Londynie w obszernym kompleksach o różnej funkcji zbudowanych wyłącznie z kontenerów jak BOXPARK lub Container City.

Doki podzielone są na dwie kondygnacje: centralnym punktem dolnej części jest bar z nadwieszoną metalową konstrukcją, której ściany wypełnia szkło ornamentowe, natomiast górną kondygnację zajmuje otwarta kuchnia wykończona kwadratowymi płytkami ceramicznymi w kolorze białym z czarną fugą. Na zewnątrz jak i wewnątrz dominuje kolor czarny co nadaje głębi i tworzy świetne tło dla goszczących tu wieczorami imprez, wystaw i festiwali. Kolorowe, metalowe krzesła rozjaśniają wnętrze i nawiązują do różnokolorowych kontenerów morskich. Blacha, którą wykończony jest bar posiada nitowane detale, które odnoszą się do wykończeń korpusów statków. Dodatkowymi elementami wyróżniającymi to miejsce to zastosowanie graficznego wzoru w jodłę malowanego na oryginalnej podłodze kontenerów, który ma kontynuację na betonowych schodach zewnętrznych, złote oprawki żarówek żarowych na suficie i w lampach wiszących, postarzane lustra ze złotą poświatą, cyfry namalowane na blatach stolików jednocześnie tworzące ich numerację oraz wewnętrzne, kręcone schody z blachy ryflowanej w przeszklonym narożniku obiektu. Jednym z najważniejszych elementów całej konstrukcji są tarasy usytuowane na 3 i 7 metrach powyżej terenu, z których podziwiać można kamienice pobliskiej ulicy Piotrkowskiej, a także filmy odtwarzane na pofabrycznej ścianie vis a vis obiektu w w ramach letnich festiwali filmowych. Całość dopełniają czarne sznury żarówek oraz czarne parasole osłaniające tarasy od słońca.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter