Drewno w roli głównej

Wyzwaniem każdego projektanta jest stworzenie odpowiedniego miejsca dla rodziny z małymi dziećmi. Można pójść na kompromis w wielu obszarach, ale tym, na którym nie warto oszczędzać, są materiały wysokiej jakości, które przetrwają lata. Jednym z nich jest naturalne, surowe drewno.

Już od wejścia widać spójność koncepcji zaproponowanej przez pracownię ZAWICKA-ID. Wszystkie drzwi wewnętrzne występują w ciepłym odcieniu drzewa w naturalnym usłojeniu. Ciepły kolor i charakterystyczny wzór drewna przewija się konsekwentnie przez wszystkie pomieszczenia. Warto zwrócić uwagę także na znajdujące się w przedpokoju siedzisko. Jest to ciekawe rozwiązanie, nie tylko pod względem stylistycznym, ale przede wszystkim praktycznym.

Szybki rzut oka na salon połączony z kuchnią. Nowoczesność może być przytulna. Stonowana szara kolorystyka i ani grama nudy.  W tej przestrzeni wszyscy najchętniej i najczęściej spędzają razem czas. Musiały więc znaleźć się w niej dwa bardzo ważne elementy, które cementują rodzinne więzi.  Bardzo duża, wygodna kanapa, na której w piątkowy wieczór spokojnie mieszczą się wszyscy domownicy oraz drewniany stół, przy którym można celebrować wspólne posiłki, odbywać rodzinne narady i podejmować wspólne aktywności. W całość idealnie wtapia się prosta, biała kuchnia z drewnianymi elementami i dekoracyjnymi wnękami.

W niewielkiej sypialni rodziców udało się zmieścić sporą ilość szafek, żeby maksymalnie zagospodarować wolną przestrzeń. Dodatkowo, takimi elementami jak dywaniki i tapeta, uzyskano ciekawe połączenie tekstur. W konsekwencji, sypialnia nabrała przytulnego charakteru.

W mieszkaniu znajdują się dwie łazienki. Obie bardzo spójne z resztą projektu. Jest w nich widoczne połączenie ciepłego rysunku drewna z chłodnymi szarościami. Aranżacji nadano wyrazu dzięki wprowadzeniu do wystroju drobnej mozaiki.

Właściciele mieszkania w warszawskim Ursusie, marzyli o przestrzeni nowoczesnej, komfortowej i bardzo przytulnej. Praktyczny układ mieszkania, który umożliwił podział na strefę rodziców, dzieci oraz wspólną, a także naturalne materiały w postaci drewna i cegły, pozwoliły uzyskać zamierzony efekt.

Foto. Michał Młynarczyk