Biuro Speys i mieszkanie ze szklaną ścianą

Wnętrze mieszkania zaprojektowano z myślą o wydobyciu oraz podkreśleniu atutów technologiczno-architektonicznych jakie posiada budynek znajdujący się przy ulicy Sprzecznej. Jest to pierwszy od wielu lat wielorodzinny  budynek mieszkalny wybudowany w technologii prefabrykowanej w Polsce. Za projektem wnętrza stoi Marcin Kropidło z biura Speys.

Podczas budowy tego obiektu klient miał życzenie. Chciał, aby dwupokojowe mieszkanie zostało oddane do użytku bez wewnętrznego wykończenia ścian oraz stropu w powszechnie przyjętym standardzie deweloperskim. Dzięki temu technologia konstrukcji budynku z prefabrykowanych żelbetowych ścian oraz stropów stała się jednocześnie charakterystycznym elementem architektury wnętrza.

Pod względem funkcjonalnym w mieszkaniu na powierzchni 45m2 zachowano klasyczny układ lokalu M2. Jednak inwestorzy naciskali na otwarcie przestrzeni w możliwie maksymalny sposób. Murowana ściana pomiędzy sypialnią a pokojem dziennym została zastąpiona ścianą szklaną w systemie bezszprosowym.

W efekcie wnętrze lokalu pod względem optycznym stało się jednoprzestrzenne, podkreślając automatycznie ekspozycję betonowej konstrukcji budynku.

Z kolei zastosowanie kurtyn pozwala różnorodnie kształtować charakter wnętrza zarówno w trybie dziennym jak i nocnym.

Surowa przestrzeń została dodatkowo podkreślona wyposażeniem w postaci m.in. polskich zabytkowych lamp przemysłowych typu UORP-250 oraz oszczędnych w wyrazie mebli zaprojektowanych z typowych elementów stosowanych budownictwie oraz przemyśle.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter