Jasna paleta barw i drewno

Mieszkanie o powierzchni 27m2 zaprojektowane przez studio BLACKHAUS Karol Ciepliński znajduje się na 3 piętrze kamienicy z 1934r. Okno wychodzi na dziedziniec otwierający się na ogród stworzony pomiędzy starymi kamienicami. Widok z niewielkiego balkonu na zieleń otaczających drzew był głównym powodem wyboru mieszkania.

Apartament przeznaczony jest na najem krótkoterminowy. W pogodne dni pomieszczenie wypełnione jest promieniami słońca, a gałęzie starego dębu sprawiają wrażenie jakby zaglądały przez okno. W celu podkreślenia ładnego zachodniego światła zdecydowano się na zastosowanie jasnej palety barw i naturalnego olejowanego drewna w części głównej. Jasny podział na moduł kuchenny (kolor blado-szary) wraz z korytarzem oraz część dzienno – nocną w kolorze bieli i drewna nadaje wnętrzu geometryczną harmonię. Pierwotne ściany zostały wyburzone, łazienka powiększona i zamieniona w salon kąpielowy, a kuchnia zamknięta w jednym ciągu.

Tuż za modułem kuchennym znajduje się łazienka, która w kontraście do słonecznej przestrzeni mieszkania jest cała czarna. Kamienna, przestrzenna posadzka, czarne ściany malowane specjalistyczną farbą (wykorzystywaną w obiektach przemysłowych oraz na salach operacyjnych), która rozprasza intymne światło, tapeta na suficie oraz jasna nisza, w której znajduje się wanna sprawiają, że wchodząc do salonu łazienkowego po raz pierwszy mamy element zaskoczenia. Geometria będąca punktem wyjścia przy projektowaniu mieszkania została przełamana dodatkami – danielem, wiszącym nad łóżkiem, ceramicznymi kinkietami w formie filiżanek oraz roślinami.