Krakowski Dom z Grotą inspirowany legendą o Smoku Wawelskim

Dom z Grotą inspirowany legendą o Smoku Wawelskim powstanie na działce porośniętej paprociami, w bezpośrednim sąsiedztwie Lasu Wolskiego, nieopodal krakowskich Błoń i będzie posiadał widok na cały Kraków. Projekt stworzyli architekci z pracowni BXB studio.

Dom z Grotą od BXB studio

Dom z Grotą to budynek, w którym nowoczesny design zakorzeniony w legendzie o Smoku Wawelskim łączy się z ideą architektury ekologicznej i zrównoważonej. Dom zaprojektowany w BXB studio uznany najbardziej za ekologiczny budynek roku 2019 według PLGBC to obiekt, w którym elementy ekologiczne towarzyszyły współczesnej bryle architektonicznej. Dzieło pracowni BXB studio to projekt, którego unikalny i nowatorski design jest pochodną ekologicznych idei funkcjonalno-przestrzennych oraz zasad tzw. human-centered biophilic design, czyli architektury zorientowanej na zdrowie i pomyślność człowieka.

Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - widok od strony wjazdu
Dom z Grotą projektu BXB studio – widok od strony wjazdu

Te dwa zagadnienia – nowoczesny design i elementy eko, stają się tutaj nierozerwalną, spójną jednością. Co więcej, odwołują się do lokalnej tradycji, historii miejsca, charakteru otaczającego krajobrazu i zasad zrównoważonego rozwoju. Dom z Grotą to architektura biofilna, która oprócz podstawowych zagadnień z zakresu funkcji, estetyki, ergonomii czy wydajności energetycznej, skupia się przede wszystkim na efektywnym dostarczeniu użytkownikowi niezbędnych czynników wpływających na jego harmonijne współżycie z naturalnym środowiskiem, stan psychofizyczny, oraz komfort życia w ogóle.

Architektura biofilna

Dom zlokalizowany jest na stromym północnym stoku dostępnym z drogi w jego najniższym punkcie. Architekci postanowili go posadowić możliwie wysoko tak, aby od strony północnej generował panoramiczny widok na Kraków, natomiast od strony południowej bezpośrednio łączył się z sąsiadującym Lasem Wolskim.

Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - widok od strony lasu
Dom z Grotą – widok od strony lasu

Aby zoptymalizować komunikację na stromym stoku, zdecydowano się na dwa nietypowe zabiegi funkcjonalno-przestrzenne. Do domu dojeżdżamy tunelem, który zaczyna swój bieg zaraz po przekroczeniu granicy posesji. Redukujemy w ten sposób problemy z podjazdem i potrzebą odśnieżania czy utrzymania drogi. Tworzymy również większą powierzchnię zieloną działki, chowając infrastrukturę pod ziemią. Dojście piesze do domu, a konkretnie do jej południowej fasady poprowadzono możliwie najkrótszą drogą – nie obchodzimy budynku na około, a zwyczajnie przechodzimy naturalnym, zielonym traktem pod budynkiem nadwieszonym na łagodnie falującym stoku górskim, który skrywa podziemne kondygnacje. Stworzono tym samym międzykondygnacyjny, zacieniony leśny krajobraz, który nazwano Grotą.

Leśny mikroklimat

Główne wejście do domu uformowane jest zarówno przez przestrzeń wspomnianej Groty, jak i falujący kształt fasady południowej. To współczesny portal inspirowany wielowiekową tradycją formowania strefy wejścia do budynku. Poza podstawowymi funkcjami reprezentacyjnymi posiada elementy dodatkowe pełniące określone funkcje w budynku. Należą do nich formowanie i doświetlanie ogrodu leśnego, zadaszenie strefy wejściowej, pełnienie funkcji balastu statycznego dla nadwieszonej konstrukcji budynku, jak również podstawy konstrukcyjnej dla schodów wewnętrznych, wykorzystanie cyrkulacji powietrza poprzez zewnętrzny komin wentylujący budynek powietrzem przefiltrowanym leśnym mikroklimatem Groty, przy zastosowaniu inteligentnie sterowanych okien.

Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - widok groty - wejście
Dom z Grotą – widok groty – wejście

Kominem wentylującym nazwano charakterystyczne wyoblenie portalu – fasady południowej. Zasysa on powietrze wydobywające się z wnętrza groty, również formuje podcień, który chroni fasadę południową przed działaniem promieni słonecznych w lecie. U podstawy wspomnianego komina znajduje się automatycznie sterowane okno, które reguluje przepływ naturalnego powietrza do wnętrza budynku, wspomagając naturalną wentylację domu powietrzem przefiltrowanym leśnym mikroklimatem.

Otwarta, dwupoziomowa przestrzeń

Wygięta struktura komina wentylującego czy portalu tworzy we wnętrzu domu otwartą dwupoziomową przestrzeń, zatem ten portal wejściowy pełni funkcję reprezentacyjną nie tylko na zewnątrz, ale również we wnętrzu budynku, w którym przypomina wielką, współczesną, przestrzenną rzeźbę, na której wsparte zostały reprezentacyjne schody, prowadzące na piętro i dalej na wielospadowy, zygzakowaty zielony dach. Został on pokryty łąką kwietną – kolejną dodaną przestrzenią biologicznie czynną, posadowioną ponad przestrzenią leśnej, falującej Groty. Mamy zatem do czynienia z piętrowym układem terenów zielonych oraz ukryciem infrastruktury drogowej pod ziemią. Dzięki temu budynek generuje więcej przestrzeni zielonej niż niezabudowana wcześniej działka. Falujące czy zygzakowate powierzchnie dodatkowo maksymalizują realną powierzchnię zieloną.

Krakowski Dom z Grotą inspirowany legendą o Smoku Wawelskim - projekt BXB studio
Krakowski Dom z Grotą

Ponad łąką kwietną, na samym szczycie budowli, zaprojektowano taras widokowy w taki sposób, aby lewitował nad ogrodem i nie wymagał balustrady przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa użytkowania. Dzięki temu nie zaburzono doznań widokowych, obejmujących panoramę całego Krakowa w kierunku północnym, wschodnim i zachodnim oraz od strony południowej widoku na las Wolski. Na tarasie otulonym łąką kwietną zaprojektowano również outdoorową kuchnię oraz jacuzzi. Powstanie również farma solarna dyskretnie ukrytą w zagłębieniach zygzakowatej łąki.

Smocze Oko

Parter budynku, który lewituje nad Grotą dzięki opracowanej stalowej konstrukcji mostowej stabilizowanej przez żelbetowy balast portalu wejściowego, mieści otwartą strefę dzienną – dwupoziomowy hol wejściowy, salon otwarty widokowo na północną panoramę Krakowa oraz południowy Las Wolski, widokową kuchnię w północno-zachodnim narożniku domu oraz południowo-zachodnią jadalnię zlokalizowaną bezpośrednio przy zewnętrznym tarasie przyległym do Lasu Wolskiego. Na parterze zlokalizowano również strefę spa z przeszklonym z trzech stron basenem, który posiada dostęp do zewnętrznych tarasów. Zapewni to optymalne korzystanie z basenu przez cały roku.

Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - widok groty - smocze oko
Dom z Grotą – widok groty – smocze oko

Część dzienna ma charakter nowoczesnego, modernistycznego, w pełni przeszklonego wnętrza. Piętro formują przestrzenie mniejszych pomieszczeń, których wnętrza przypominają przytulne chatki przykryte dwuspadowymi sklepieniami dachowymi.

Łuski baśniowego Smoka Wawelskiego

Budynek wyposażono w windę i schody, które komunikują nas z poszczególnymi kondygnacjami, również z przestrzenią podziemną, poziomem -1 oraz -2. Tutaj zlokalizowano fitness, pomieszczenia techniczne oraz halę garażową. Przestrzeń ta zaprojektowana została w taki sposób, aby specjalnie uformowane studnie doświetlające zapewniły dostęp światła dziennego do wszystkich kondygnacjach podziemnych.

Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - grota
Krakowski Dom z Grotą

Fasada głównej bryły budynku wykończona zostanie dynamicznie układaną cegłą, która przywołuje na myśl łuski baśniowego Smoka Wawelskiego. Cegła odwołuje się również do krakowskich tradycji, wszechobecnej tutaj cegły formującej okoliczne domy, kamienice czy fortyfikacje na Wzgórzu Wawelskim.

Budynek wyposażony zostanie w najnowsze systemy inteligentne, które zapewnią mu optymalną wydajność energetyczną zespoloną z naturalnym środowiskiem, geotermię, systemy nawadniania, systemy wykorzystania wody deszczowej, systemy ogrzewania i chłodzenia ściennego, pompy ciepła, naturalną wentylację, wykorzystanie energii solarnej. Budynek poprzez racjonalną strukturę architektoniczną współpracuje ze środowiskiem naturalnym, oświetleniem, stronami świata, topografią, wiatrem, wodą, osiami widokowymi, florą i fauną – lasem i łąką.

Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - widok taras dachowy
Krakowski Dom z Grotą – widok taras dachowy

„To jeden z najbardziej inteligentnych, ekologicznych, nowatorskich i złożonych konstrukcyjnie oraz technologicznie domów jakie kiedykolwiek udało nam się zaprojektować w BXB studio” – podkreśla Bogusław Barnaś.


Dom z Grotą – Human Centered Biophilic Design
Projekt:
BXB studio Bogusław Barnaś | bxbstudio.com
Powierzchnia: ok. 1000 m2
Zespół: Bogusław Barnaś, Urszula Furmanik, Justyna Duszyńska-Krawczyk, Bartłomiej Mierczak, Monika Kalinowska, Magdalena Fuchs, Wojciech Buchta, Marcin Barański, Marcin Owczarek, Aleksandra Gawron, Bartłomiej Szewczyk, Łucja Janik, Bartosz Karwat, Katarzyna Trzepałka, Aleksandra Parchem.

Zobacz również: Projekt Żorro – architektoniczny superbohater | 170-metrowy Podcieniowy Domek inspirowany drewnianą chatką

Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - front
Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - smocze oko
Krakowski Dom z Grotą projektu BXB studio - basen
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter