Kreatywna przestrzeń do pracy

Kreatywna przestrzeń do pracy

Siedziba agencji Digital One została zaprojektowana przez architektów z pracowni Libido Architekci. Przystępując do projektu, architekci stanęli przed zadaniem zaprojektowania biura wychodzącego poza korporacyjne standardy, świeżego i pobudzającego do kreatywnego myślenia. Pracę zaczęli od dogłębnej analizy struktury firmy, sposobu jej funkcjonowania, ale również potrzeb ludzi w niej pracujących.

Pytali o różne aspekty ich życia, od tych typowo zawodowych, po te związane z relacjami międzyludzki i relaksem. Celem poszukiwań było wyodrębnienie takich elementów kształtujących przestrzeń i atmosferę w biurze, które wpłyną pozytywnie na koncentrację, zadziałają stymulująco na kreatywność i efektywność, ale za razem sprawią, że miejsce pracy będzie przyjazne człowiekowi, nie tylko pod względem ergonomii, ale również pod względem estetycznym.

Największym wyzwaniem projektowym była w tym przypadku funkcjonalność. Bardzo liczny zespół Digital One, posiada wyraźnie wyodrębnione działy, które przez wzgląd na różny charakter pracy musiały być odizolowane od siebie akustycznie przy jednoczesnym zachowaniu cech open-space`u, takich jak kontakt wzrokowy i łatwa komunikacja. Dodatkowo całe biuro zostało rozbite na dwa piętra. Aby pogodzić obie te idee, we wnętrzu pojawiło się dużo przeszkleń i specjalnie wydzielone akustycznie pomieszczenia, jak budynki telefoniczne oraz małe sale umożliwiające szybkie i nieformalne spotkania. W celu pozornego oddzielenia ciągów komunikacyjnych od biurek zastosowaliśmy wiszące panele z przezroczystego poliwęglanu komorowego. Wizualnie stanowią lekką barierę przepuszczającą światło.

Poza aspektami czysto funkcjonalnymi, bardzo ważna była sfera kreatywności, która w agencji interaktywnej jest bardzo widoczna. Białe ściany, przeszklenia, wiszące panele – wszystkie te elementy są przystosowane do pisania i umożliwiają spontaniczną wymianę myśli. W projekcie postawiono również duży nacisk na alternatywne miejsca do kreatywnej pracy, niezwiązane z biurkami. Są to liczne huśtawki, podesty wyłożone sztuczną trawą, kolorowe salki spotkań i dmuchane sofy oraz poduszki. Dużą część biura zajmuje strefa relaksu, z dużym stołem pełniącym funkcje stołu jadalnianego, stołu do ping ponga, a także stołu konferencyjnego.

Pod względem estetycznym duży wpływ na wnętrze biura miał kontekst miejsca. Odnowione budynki dawnej fabryki Grohmana wpłynęły na industrialny i surowy charakter wnętrza. Postanowiono pozostawić gołe sufity z widocznymi szalunkami. Jedynie w celu poprawienia akustyki, nad biurkami zastosowaliśmy wyspy sufitowe wykonane z materiałów pochłaniających dźwięk. Cała instalacja wentylacyjna i elektryczna została poprowadzona na zewnątrz podkreślając poprzemysłowy charakter miejsca. W kontraście dla surowego tła, wprowadzono akcenty bardzo naturalne i kojarzące się z odpoczynkiem, w postaci prawdziwych pni brzóz, drewnianych mebli wykonanych ze sklejki brzozowej, oraz sztucznej trawy, przekornie ułożonej na ścianach i sufitach.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter