Lost Villa – hotel butikowy projektu DAS Lab

Studio DAS Lab zaprojektowało w zakolu Żółtej Rzeki butikowy hotel Lost Villa wtapiający się swoim wyglądem w pobliską pustynię.

Hotel Lost Villa

Przez ponad 200 lat Żółta Rzeka była świadkiem powstawania i rozwoju wioski Dawan. Miejsce jej położenia było przez wieki obszarem granicznym pomiędzy rozlewiskiem rzeki, a pobliską pustynią. To tu znajdowała się droga łącząca odległe części prowincji Serindia, stymulująca handel i biegnąca wśród pięknego, zróżnicowanego krajobrazu.

Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang

Hotel położony jest na brzegu Żółtej Rzeki. Projektanci nie chcieli tworzyć kompleksu dominującego nad krajobrazem. Przeciwnie – ich zamysłem było stworzenie budynków nie rzucających się w oczy, w pełni zharmonizowanych z przyrodniczym otoczeniem. Pokora i cisza – te dwa założenia były myślą przewodnią koncepcji.

W hotelu Lost Villa znajduje się piętnaście pokoi, każdy z charakterystycznym wykończeniem i widokiem na rzekę lub sad owocowy. Architekci z DAS Lab starali się eksperymentować z wystrojem wewnętrznym pomieszczeń, skalami i materiałami, aby zaakcentować silne relacje pomiędzy człowiekiem a naturą.

Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang

Nawiązanie do otaczającej architektury

Hotelowe budynki swoją stylistyką nawiązuję do otaczającej je miejscowej architektury. Płaskie dachy, liczne tarasy i dziedzińce pokryte okapami z trzciny zachęcają gości do jak najczęstszego przebywania na świeżym powietrzu.

Mury zabytkowych budynków z wioski pokryte są mieszanką ubitej ziemi. Tę charakterystyczną cechę zastosowano przy wykończeniu hotelowych murów. Specjalnie obrobiona zaprawa cementowa poddana działaniu sił słońca i wiatru, po pewnym czasie będzie wyglądać identycznie, jak mury otaczających hotel, starych budowli.

Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang

Wioska Dawan położona jest w miejscu o surowym klimacie. Temperatura zimą może spaść tu do minus dwudziestu stopni. Z tego powodu w pokojach umieszczono tylko jedno duże okno widokowe. Pozostałe otwory mają mniejsze wymiary, co pozwala na lepszą kontrolę temperatury pomieszczeń. Przy okazji takie rozwiązanie pozwala na lepszą integrację z obecną tkanką architektoniczną.

Oświetlenie i miejsce dla rodzin z dziećmi

Światło jest kluczowym elementem wystroju wnętrz. Odpowiednie rozmieszczenie otworów okiennych i elementów wykończenia sprawia, że oświetlenie staje się jednym z głównych bohaterów spektaklu. W ciągu dnia obszary oświetlone i zacienione zamieniają się miejscami, grają na ścianach prawdziwą symfonię oddającą duchowość przestrzeni i wywołującą silne uczucia u hotelowych gości.

Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang

Osobną kwestią było przygotowanie odpowiednich miejsc dla rodzin z dziećmi. Pokój rodzinny powinien dawać miejsce do zabawy i radość dziecku, a jednocześnie być funkcjonalny dla opiekunów. Antresole zostały oddane we władanie młodszym członkom rodziny. Są zbyt małe, żeby dorośli czuli się tam swobodnie, dla dzieci za to stanowią idealne miejsce do różnych zabaw.

Zdjęcia: Schran Studio / Su Shengliang

Zobacz również: Altstadthotel Weisses Kreuz | Going Triple A – kompleks drewnianych domów w austriackim Tyrolu

Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Lost Villa - hotel butikowy projektu DAS Lab - foto Schran Studio | Su Shengliang
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter