Mieszkanie w stylu nowoczesnym, prostym, ale i funkcjonalnym

Mieszkanie w stylu nowoczesnym, prostym, ale i funkcjonalnym

Mieszkanie projektu pracowni Novi art znajduje się w Krakowie w niedawno wybudowanym małym osiedlu o nazwie Cegielniana Residence. W mieszkaniu mieszka para młodych ludzi.

Założeniem był projekt mieszkania w stylu nowoczesnym, prostym, ale funkcjonalnym. Projektantom zależało, aby stworzyć wnętrze, które będzie pasowało do młodych ludzi, kobiety i mężczyzny, cały czas pamiętając o praktycznych rozwiązaniach aranżacji. Z racji tego, iż mieszkanie nie jest duże i przestronne zdecydowali się na jasne kolory oraz odbijające światło powierzchnie, dzięki czemu optycznie powiększy się przestrzeń. Wykorzystano proste materiały dostępne na rynku m in. panele na podłodze, płytki gresowe w łazience, szkło lacobel na ścianach oraz meble wykonane z lakierowanej płyty meblowej, forniru oraz szkła lacobel. Do tego dodane duże tafle luster powiększają mieszkanie wizualnie. Całość podkreślono akcentami kolorystycznymi. Takie drobne i mocne akcenty dodają trochę wyrazu i świeżości. Wkomponowano je w takich miejscach by ewentualna ich zmiana w przyszłości nie była kosztowna i wiązała się z generalnym remontem całego mieszkania.

Kolejnym założeniem było ukrycie jak największej ilości „nieładnych” elementów wyposażenia potrzebnych w codziennym życiu. Łazienka: pralko-suszarka, kosze na pranie, odkurzacz i inne urządzenia czy detergenty potrzebne do sprzątania, ukryte zostały w szafie w łazience. Umywalka z cofniętym syfonem ( Ikea), pozwala na wykonanie pełnych, głębokich szuflad mieszczących szczoteczki do zębów, pasty i inne kosmetyki codziennego użytku.

Za dużymi, lustrzanymi drzwiami w przedpokoju znajduje się garderoba oraz regał kuchenny. Jest to oddzielne pomieszczenie, do którego wchodzi się drzwiami po prawej stronie. Znajdują się w niej cała garderoba mieszkańców, buty, walizki a w sezonie nawet sprzęt narciarski czy snowboardowy. Garderoba jest wielkości małej łazienki ma 4 m2, dzięki temu nie potrzeba wstawiać we wnętrzu dodatkowych szaf na ubrania.

W kuchni, mikrofalówka, chlebak czy artykuły spożywcze zabudowane zostały za drzwiami z lustra (po lewej stronie) a wszystkie przyprawy potrzebne do gotowania ukryte zostały w wiszącej szafce na wina i szufladach. Takie chowanie rożnych elementów pozwoliło na osiągnięcie jednej, ważnej zasady, a mianowicie mniej rzeczy do sprzątania, wycierania czy odkurzania. Sprzątanie takiego mieszkania jest dużo łatwiejsze a przede wszystkim zajmuje mniej czasu.

Podobnie z regalem w przedpokoju. Projektanci nie chcieli wstawiać tam typowej komody czy potężnej szafy na ubrania i buty. Zdecydowano, że zaprojektuje się coś, co będzie pełniło funkcje szafki na buty, ale przy okazji nie będzie stereotypowe dla tej cześć mieszkania. Efektem są szuflady na obuwie zajmujące 2 dolne rzędy zabudowy, 2 rzędy powyżej to szafki przechodzące w półki, w których mamy miejsce na szaliki, czapki itp. oraz 3 kolejne rzędy na rzadziej używane przedmioty. Całość „rozszczepiono” by sprawiało wrażenie wiszących, lekkich boksów. Przerwy pomiędzy pólkami są na tyle duże, że można je bez problemu przecierać szmatką. Kolorystyka; biel, czerń i jasne drewno nawiązują do pozostałych elementów wyposażenia wnętrza.

W koncepcji również zaprojektowany został sufit, jest on częścią aranżacji całego mieszkania a nie tylko płaska taflą z wiszącymi punktowo lampami, stąd pomysły na sufit podwieszany. Dodano do niego oświetlenie LED, co jeszcze bardziej podkreśla przestrzenność sufitu. Dodatkowo, by stworzyć przyjemny klimat wewnątrz postanowiliśmy podzielić oświetlenie na strefy. Całe oświetlenie włączane jest z jednego przycisku, ale poszczególne strefy można zapalać za pomocą pilota. Strefa to jeden pas biegnący wzdłuż ściany, dodatkowo podzielony w przedpokoju na strefę na zewnątrz podwieszenia i wewnątrz powieszenia (lampa stalowa).

Lampy są autorskim projektem Novi art. W efekcie, na dzień dzisiejszy powstała lampa w przedpokoju oparta na suficie podwieszonym (cięta laserowo szczotkowana stal) oraz wisząca lampa nad stołem jadalnianym ( cięta laserowo sklejka).

Podobna sytuacja była z drzwiami wejściowymi do mieszkania. Drzwi były pokryte okleiną drewnopodobną, od początku przeznaczoną do usunięcia. Po zdarciu okleiny podjęto decyzję pozostawienia drzwi w takiej formie.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter