Mieszkanie z czerwoną cegłą

Przestronne mieszkanie o powierzchni 65 m² zaprojektowane przez architekt Martę Ogrodowczyk znajduje się na nowym osiedlu budynków wielorodzinnych na obrzeżach Łodzi. Projektowane M3 jest dość wysokie, a jego kolejnym atutem jest przylegający ogródek. Młoda inwestorka marzyła o funkcjonalnej, ale efektownej przestrzeni, w której łączą się elementy stylu skandynawskiego i industrialnego z dodatkiem dużej ilości czerni. Mocnym akcentem jest czerwona cegła, która pojawia się na kilku ścianach.

W ramach projektu opracowano salon z aneksem kuchennym, sypialnię z przylegającą garderobą, gabinetemi łazienką.
Do mieszkania wchodzi się przez hol, w którym całą ścianę zajmuje zabudowa meblowa z dużymi lustrami, które powiększają dość wąskie pomieszczenie. Pomiędzy szafami – wygodne siedzisko i miejsce na odzienie wierzchnie. Na drugiej ścianie – efektowne grafiki HOP Design. Subtelne przeszklenie w drzwiach pozwala na delikatne doświetlenie pomieszczenia.

W przestronnym salonie z aneksem kuchennym znalazło się miejsce na część wypoczynkową, okrągły stół, kominek i wyspę barową. Wydzielone strefy łagodnie się przenikają tworząc spójną, nasyconą przestrzeń. Charakteru całości nadaje piękny drewniany parkiet, który kontrastuje z czarnymi dodatkami. Zaraz przy wejściu znajduje się duży kominek, nieopodal którego stoi okrągły rozkładany stół z efektowną lampą z dekoracyjnymi żarówkami. Przy stole – kultowe już krzesła Kartell Masters, których barowa wersja stoi również przy wyspie. Nad wyspą znajduje się nadwieszenie, które będzie jednocześnie pełniło funkcję półki na zioła i oświetlenia LED. Wszystkie elementy ze stali i marmuru są wykonawstwa łódzkiej marki Un’common, która jest nieoceniona w spersonalizowanych zamówieniach z tych materiałów.

Ceglane płytki (Manufaktura Cegieł) pojawiają się jeszcze, oprócz kuchni, na słupku z zegarem pomiędzy oknami salonu, a także na ścianie sypialni. Jest to mocny akcent w tym pomieszczeniu, a jego pozostała część jest bardzo stonowana. Za prostym łóżkiem zaplanowano modułowy zagłówek Made for Bed, dzięki któremu można wygodnie usiąść na łóżku opierając się o ścianę. Nad łóżkiem znalazło się nadwieszenie, z którego wyprowadzono wiszące lampy. Nadwieszenie poprawia proporcje pomieszczenia i dodaje lekkości ciężkiej ceglanej ścianie. Za przesuwnymi drzwiami znajduje się oddzielna garderoba z dużym lustrem.

Łazienka miała być klimatycznym miejscem do wyciszenia się po długim dniu. Dominuje w niej czerń i płytki naśladujące drewno, których kolor został starannie dobrany do parkietu w części dziennej. W łazience mieści się duży prysznic z miejscem do siedzenia, ustęp z zabudową geberit, pralka oraz kamienna umywalka na wiszącej szafce. Nastroju dodaje dodatkowe oświetlenie LED – pod prysznicem i pod szafką wiszącą, a także wiszące punkty oświetleniowe przy umywalce.

Ostatnim projektowanym pomieszczeniem w mieszkaniu jest gabinet, w którym dominującym elementem jest intensywnie zielona energetyzująca ściana. W pomieszczeniu znajduje się przestronna szafa z lustrzanym frontem, który optycznie powiększa pomieszczenie. Pomaga także przy porannej rozgrzewce – przed lustrem przewidziano miejsce, w którym idealnie zmieści się mata do jogi. Poza tym – biurko oraz rozkładana sofa, która pełni funkcję łóżka dla gości.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter