Nieziemska Mydlarnia projektu BOLD DESIGN

BOLD Design stworzone zostało z potrzeby wyrażania siebie w kreowaniu przestrzeni oraz wszelkich elementów współtworzących jej strukturę. Aleksandra Anna Bartoszuk oraz Anna Kulig, wykształcone w kierunku architektury oraz urbanistyki, zdobywały swoje doświadczenie zawodowe pracując dla biur architektonicznych w Krakowie, Wrocławiu, Kopenhadze oraz Londynie. Są laureatkami polskich i międzynarodowych konkursów w dziedzinie architektury oraz urbanistyki. Dotychczasowa praktyka dała im możliwość dogłębnego poznania siebie, czego owocem stała się chęć propagowania szeroko pojętej sztuki. Nas urzekły wszystkie projekty dziewczyn z BOLD Design. Jednak w pierwszej kolejności prezentujemy Wam projekt Mydlarni.

Mydlarnia to przestrzeń, która łączy prostotę funkcji z ekspresją barwy i wzoru. Pomieszczenie sklepu zostało początkowo podzielone na płaszczyzny, z których każdej przypisano konkretny materiał i kolor. Już od wejścia rozpościera się przed nami dywan z powracającego do łask lastryko. Szerokim pasmem wyznaczający posadzkę, z impetem rozwija się na tylną ścianę pomieszczenia. Z jego gładkiej powierzchni wynurza się forma, będąca funkcjonalnym sercem projektowanej przestrzeni. Ukształtowaną owalnie bryłę charakteryzuje niewielkie wgłębienie, które rozciągając się wzdłuż krawędzi, stanowi zlew. Dostępny z każdej strony, zwieńczony złotymi kranami umożliwia swobodne testowanie prezentowanych w sklepie produktów. Kształt centralnej bryły powielony został w postaci unoszącego się nad nią oświetlenia, co sprawia, iż oba elementy stanowią dominantę oraz oś wnętrza. Wyłaniające się z sufitu pozłacane tuby nadają przestrzeni bardziej szlachetny i za razem dynamiczny charakter. Zasadniczy przy projektowaniu był wybór kolorystyki. Zieleń ścian i sufitu dodatkowo podkreśla i wydobywa piękno drobno zmielonych zanurzonych w bieli kamieni. Lastryko pojawia się również na ścianach w postaci wklęsłych, ekspozycyjnych boksów. Każdy zastosowany we wnętrzu komponent, ma swoje wyraźnie określone miejsce. Opływowe lustra, nadają przestronności, a ich ażurowe odbicia na przeciwległej ścianie wyznaczają przestrzeń do wypoczynku. Różowe fotele projektu Niki Zupanc dopełniają kompozycję. Zastosowana kolorystyka, materiały oraz forma przestrzenna to zabiegi mające na celu przeniesienie użytkownika na chwilę do innego świata. Przestrzeń ma charakter wyrafinowanego laboratorium, w którym każdy może stać się eksperymentatorem, dotykać, wąchać, łączyć, sprawdzać. Całość oddziałuje na różne zmysły. Projekt mydlarni z pewnością odbiega nieco od Polskich kanonów wyznaczających trendy w projektowaniu przestrzeni komercyjnych.

My jesteśmy pod ogromnym wrażeniem, a jak Wam się podoba?

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter