Nowa odsłona Centrum Atrium projektu JMW Architekci

Atrium Centrum to jeden z najbardziej prestiżowych budynków w Warszawie oferujący przestrzenie biurowe o najwyższym standardzie. Usytuowany w centrum stolicy, przy jednej z głównych arterii komunikacyjnych, umożliwia najemcom szybki  i dogodny dojazd z każdej części miasta. Budynek powstał w 2001 r. Przez te kilkanaście lat zarówno koncepcja architektoniczna, jak i zastosowane materiały zdążyły nieco się zestarzeć, dlatego właściciel Atrium Centrum zdecydował się na gruntowną modernizację przestrzeni wspólnych, która przywróciłaby wnętrzom utracony blask. 

Rewitalizacji podjęła się warszawska pracownia JMW Architekci Krzysztof Jachowicz Łukasz Michalski Jakub Wiśniewski. Prace, które trwały sześć miesięcy, zmieniły nie do poznania lobby i  przestrzenie komunikacyjne.

Architekci postanowili stworzyć jak najbardziej elastyczną i przyjazną powierzchnię wspólną, do której bez trudu będą w stanie dopasować się wszyscy najemcy. Projekt koncepcyjny opierał się na pomyśle zastosowania najwyższej jakości nowoczesnych materiałów, które nadałyby wnętrzom elegancki, ponadczasowy wygląd. Dla zachowania spójności kolorystycznej projektanci postanowili pójść w kierunku neutralnych rozwiązań, które nawiązywałyby do kolorów zastosowanych materiałów. I tak płyty ze spieków kwarcowych, drewniane i blaszane panele, ślusarkę aluminiową oraz tynk zestawili z odpowiadającymi im odcieniami szarości, beżów i bieli. W ten sposób wszystkie strefy, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku zyskały jeden spójny walor. W głównym lobby, na całej powierzchni posadzki położono wielkoformatowe  (300×100 cm) płyty ze spieku kwarcowego Laminam w jasno-beżowym odcieniu Calizia Capri. Ten bardzo modny ostatnio materiał to kompozycja kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i ceramicznych pigmentów. Jest praktycznie nie do zdarcia, dlatego świetnie nadaje się jako okładzina na posadzki. Na przecięciu osi komunikacyjnych i widokowych we wnętrzu, stanęła główna recepcja – wizytówka tego miejsca. Zaprojektowanie ergonomicznego i zarazem atrakcyjnego obiektu recepcyjnego okazało się ciekawym wyzwanie, z którym architekci poradzili sobie perfekcyjnie. Zaprojektowali okrągły, elegancki mebel wykończony naturalnym drewnem w jasnym kolorze. Całości dopinają wysmakowane detale w postaci lamówek z mosiądzu i pięknej lady z czarnego kamienia ze złotym użyleniem. Odwiedzających recepcję wita nowy logotyp Atrium Centrum zaprojektowany również przez JMW Architekci. Spojrzenia wchodzących przyciąga wisząca oprawa świetlna w formie przestrzennej instalacji.

Schody w tle recepcji prowadzą na antresolę, gdzie została zaprojektowana tzw. strefa chill out służąca do relaksu oraz nieformalnych spotkań. To niezbędny dziś elementem w każdym dobrze zaprojektowanym biurze. Wygląd miejsca, w którym pracownik może  swobodnie wypocząć, wpływa nie tylko na jego psychikę, ale też na kreatywność. Architekci chcąc nieco „udomowić” przestrzeń położyli na posadzkach miękką wykładzinę dywanową w sprzyjających relaksowi odcieniach beżów i zieleni i wypełnili ją mobilnymi meblami. Zabudowane fotele i sofy z wysokimi oparciami pozwalają odseparować się na moment od otoczenia. Poniżej antresoli umiejscowiona została strefa z dodatkowymi siedziskami dla gości budynku. Miejsce, wykończone panelami z naturalnego dębu wyznacza nową niezagospodarowaną dotąd przestrzeń w holu wejściowym. Ze względu na rodzaj materiału wykończeniowego ściany w lobby oraz w wewnętrznych patio zostały podzielone na kilka stref. Pierwsza, zlokalizowana na poziomie parteru, została pokryta drewnianymi panelami w ciepłych odcieniach brązu. Wyższe partie ścian wykończone zostały białym tynkiem o delikatnym uziarnieniu, z nakładanymi elementami z antracytowej blachy, które przełamują monotonię białych ścian. Za nimi zamontowano oprawy świetlne typu LED, które emitują ciepłe światło wprowadzając w lobby klimat przyjaznej atmosfery.

W ten sposób dzięki niezwykłej inwencji projektantów z pracowni JMW Architekci pod kierunkiem architekta prowadzącego Jakuba Wiśniewskiego Warszawa zyskała nową, bo poddaną solidnej rewitalizacji, nowoczesną przestrzeń biurową. Zastosowane przez architektów materiały gwarantujące wysoką jakość, eleganckie wzornictwo i wytrzymałość, posłużyły do stworzenia przestrzeni, która  nie tylko oddaje charakter Atrium Centrum, ale z pewnością przez długie lata będzie jego wspaniałą wizytówką.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter