Nowa siedziba TVP

Nowa siedziba TVP

Nowoczesny, długi i przeszklony budynek z wieżą wysoką na blisko 50 m – tak może wyglądać nowa część siedziby TVP przy ul. Woronicza. I nagrodę w konkursie na koncepcję architektoniczną nowej siedziby kanałów informacyjnych TVP przy Woronicza 17 w Warszawie zdobyła pracownia Mąka Sojka Architekci.

Nagrodę przyznano za:

– optymalne ukształtowanie układu przestrzennego pod względem wymogów funkcji obiektu oraz atrakcyjności architektury,

– korzystne rozwiązanie komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej (w tym: łatwy dostęp dla dziennikarzy i pracowników TVP do pomieszczeń newsroomu i studiów poprzez wejście w głównym budynku, odseparowana komunikacja wewnętrzna dla gości od stref technicznych oraz wygodny dojazd dla wozów transmisyjnych z wydzieloną strefą dla ekip reporterskich),

– efektowną scenografię wnętrz ważną dla funkcji medialnej, dającą możliwość tworzenia wielu planów zdjęciowych,

– newsroom stanowiący otwartą przestrzeń z dostępem do światła naturalnego, zapewniającą elastyczny podział na grupy robocze, a jego dolny poziom usytuowany pomiędzy studiami A1 i A2 pozwalający na wykorzystanie go jako elementu tzw. żywej scenografii widocznej z obydwu studiów,

– dobre proporcje studiów A1 i A2 przy minimalnej wymaganej ich powierzchni,

– oszczędność zwartego rozwiązania powierzchni użytkowych i pomocniczych.

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter