Nowoczesne i przytulne

Klienci Raca Architekci – Mateusz i Martyna to przemiła, zawsze uśmiechnięta para młodych ludzi. Przyszli do pracowni, każde ze swoją wizją mieszkania. Martyna zakochana w stylu skandynawskim chciała mieszkanie w bielach i szarościach, natomiast Mateusz bardziej nowoczesne, ale ciepłe w odbiorze. Projektanci postanowili spróbować połączyć ich wymagania w jednym projekcie.

Aby uzyskać klimat skandynawskiego mieszkania pomalowano ściany na biały i jasnoszary kolor oraz użyto dodatków charakterystycznych dla skandynawskiego wzornictwa. Chłodne skandynawskie wnętrze przełamano połączeniem ciepłego drewna dębowego oraz głębokiego koloru zielonego.

Po wejściu do mieszkania, pierwszym elementem, który przykuwa uwagę jest duże, okrągłe lustro wykonane na zamówienie, z cienką dębową ramką i wstawką z zielonego matowego lakieru. Lustro sąsiaduje z wiszącymi lampkami MUUTO E27 w dwóch kolorach: różowym i czarnym. Ciemnozielona ściana w korytarzu stanowi doskonałe tło dla ławeczki z tapicerowanymi poduchami oraz dębowych haczyków na ubrania. Po lewej stronie znajduje się wielofunkcyjny mebel stolarski łączący ze sobą trzy strefy funkcjonalne mieszkania. Zawiera w sobie nie tylko szafę ubraniową, ale także sprzęty kuchenne jak lodówka oraz półkę na książki na konstrukcji stalowej.

Po środku strefy dziennej znajduje się duży, dębowy, rozkładany stół, którego górna płaszczyzna została wykończona odpornym na zarysowania i temperaturę ciemnozielonym laminatem. Przy stole znalazł się zestaw czterech drewnianych krzeseł firmy Paged Collection, a nad stołem dwie charakterystyczne, czarne lampy Muuto Ambit. Zabudowa kuchenna została zaprojektowana na jednej ścianie i wraz ze stołem tworzy kompozycję symetryczną. Fronty dolnych szafek zostały wykonane z ciemnozielonego lakieru i dodatkowo przyozdobione dębowymi uchwytami. Górne szafki, w kolorze miętowym, nie stykają się ze ścianami bocznymi oraz z sufitem dzięki czemu cała zabudowa kuchenna dostaje lekkości i nie działa przytłaczająco. Po drugiej stronie pomieszczenia znajduje się przytulna i bardzo jasna strefa wypoczynkowa z szarą sofa z Sofacompany, niebiesko zielonym dywanem Linie design oraz stoliczkiem firmy Iker. Całości wystroju dopełniają proste, geometryczne grafiki w cienkich czarnych ramach oraz ceramiczne dodatki firmy Aoomi.

Łazienka jest znacznie chłodniejsza niż reszta mieszkania i ma mocno skandynawski charakter. Na wprost wejścia stoi szafka w kolorze miętowym z ozdobnym drewnianym uchwytem. Nad nią, na drewnianym kołku, wisi okrągłe lustro w czarnej stalowej ramie. Szafka wraz z lustrem tworzy najważniejszy element tego wnętrza. Na podłodze został ułożony klasyczny dywanik z nowoczesnych płytek vives, których wzór imituje pociągnięcia markera. Na ścianach zostały użyte małe formaty białych i czarnych płytek układane z przesunięciem, zakończone czarną listwą ozdobną. Ściana pod prysznicem została wykończona płytkami w nieco większym formacie , w kolorze miętowym. Całości dopełnia szklenie w czarnej stalowej ramie.

Zdjęcia: foto&mohito