Nowoczesny styl i stonowana kolorystyka

Nowoczesny styl i stonowana kolorystyka

Przestrony dom w Szreniawie koło Poznania, zlokalizowany blisko Wielkopolskiego Parku Narodowego, przeznaczony jest dla czteroosobowej Rodziny. Wnętrza o powierzchni 150 m2, zostały zaprojektowane przez Barbarę Linowiecką z firmy Genero w nowoczesnym stylu sprzyjającym ciepłej, domowej atmosferze. Struktura przestrzeni zachowana jest w stonowanej kolorystyce bieli, szarości oraz czerni i stanowi dobre tło dla akcentów kolorystycznych, materiałów oraz dodatków. Inwestorom zależało, aby wnętrze było nowoczesne, praktyczne oraz łatwe w utrzymaniu czystości. Dom posiadający dwa piętra został podzielony na strefę dzienną na parterze oraz nocną na piętrze. Życie domowników toczy się głównie wokół przestronnego salonu połączonego z jadalnią z wyjściem na ogród oraz półotwartej kuchni. Urozmaicona zabudowa głównej ściany w salonie wyposażona została w kominek, miejsca na drewno, telewizor, nagłośnienie oraz miejsca na przechowywanie filmoteki, książek czy innych akcesoriów.

Jednym z najważniejszych estetycznych elementów w domu jest naturalna cegła. Odzyskana została z zakładów Cegielskiego z Poznania, odczyszczona tradycyjną metodą piaskowania oraz uzupełniona fugą, przygotowaną według pierwotnej receptury. Na niektórych fragmentach dostrzec można wklęsłe numery, wskazujące na autentyczność materiału. Cegła dominuje na dwóch głównych ścianach, w salonie oraz w kuchni, gdzie wkomponowany w nią został czarny pas tablicy magnetyczno-kredowej a w nim zamontowany telewizor. To zdecydowanie ważny punkt  dla mieszkańców – to właśnie tu wiszą prace dzieci, listy zakupów, kartki z podróży oraz pamiątki. W jadalni zostało zastosowane oświetlenie abażurowe na szynach, które można dostosować do wielkości rozkładanego stołu. Na parterze znajduje się gabinet z dużym, wykonanym na zamówienie, biurkiem oraz barwna łazienka. Została zaprojektowana zgodnie z potrzebami właścicieli – atrakcyjnie i praktycznie. Posiada ukryte w ścianach szafki, wnęki pod prysznicem na akcesoria służące kąpieli oraz delikatną, dekoracyjną szafkę na nóżkach z kompozytowym blatem. Charakter przestrzeni dopełniają wzorzyste płytki przechodzące ze ściany na podłogę.

Na piętrze znajdują się dwa pokoje dziecięce, pralnia, sypialnia z garderobą i łazienka. Zdaniem architekt Barbary Linowieckiej „Z uwagi na to, że sypialnia jest miejscem wyjątkowym, służącym wypoczynkowi, przestrzeń została zaprojektowana w spokojnej naturalnej kolorystyce bieli i szarości oraz pozbawiona wszelkich zbędnych dodatków wprowadzających chaos„. Efektowna zabudowa łóżka, wykonana z malowanego na biało drewna z widocznymi słojami, posiada wiele funkcji przechowywania, zarówno w stolikach nocnych jak i w zabudowie służącej jako wezgłowie łóżka. Meble po drugiej stronie pokoju ukrywają telewizor oraz stanowią element dekoracyjny.

W niewielkiej przestrzeni łazienki udało się zmieścić wszystkie potrzebne funkcje: wannę, prysznic, dwie umywalki oraz zabudowę meblową wkomponowaną w przestrzeń. Zachowana została w oszczędnej kolorystyce  i ocieplona dębowym drewnem. Element dekoracyjny stanowi płytka 3D oddzielająca blat umywalkowy od dużego, powiększającego przestrzeń, lustra.

Wnętrza domu są jasne, przestrzenne, ciepłe i bardzo funkcjonalne, wyposażone w wiele miejsc do przechowywania niezbędnych rzeczy. Dominują w nim naturalne materiały: drewno, cegła, kamień oraz matowe wykończenie mebli, które w większość zostały wykonane według autorskiego projektu Genero pod zamówienie.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter