Projekt pracowni G+P – biblioteka inspirowana Pinokiem

Chodzicie jeszcze do biblioteki? A co byście  powiedzieli na bibliotekę dla dzieci inspirowaną bajką Pinokio. Stowarzyszenie Young Architects Competitions zorganizowało konkurs, który miał na celu promowanie konkursów architektonicznych wśród młodych projektantów. Polegał on na stworzeniu koncepcji architektonicznej inspirowanej przygodami Pinokia w mieście Collodi we Włoszech.

Spośród wszystkich zgłoszeń, drugą nagrodę w tym międzynarodowym konkursie zdobyła Pracownia G+P. Obszar, którego on dotyczył znajduje się w Toskanii w atrakcyjnie położonym wśród wzgórz miasteczku Collodi, od którego pseudonim wziął pisarz. Na malowniczym wzniesieniu góruje Villa Garzoni – twierdza obronna, z biegiem lat przekształcona w imponującą, barokową rezydencję mieszkalną otoczoną pięknymi, włoskimi ogrodami z licznymi tarasami i posągami. Charakterystycznymi elementami działki są przepływająca przez nią niewielka rzeka, która dzieli obszar na dwie części oraz wskazana do zachowania dawna Fabryka Papieru.  Biorąc pod uwagę uwarunkowania geograficzne, ale również aspekty kulturowe i estetyczne głównymi założeniami koncepcji stały się ograniczenia negatywnego wpływu na odbiór wizualny i społeczny nowego budynku. Jego powiązanie z otoczeniem oraz zaoferowanie odbiorcy architektury wysokiej jakości, tak, aby jego forma i funkcja ze sobą współgrały.

Krajobraz = Budynek

Projekt był próbą odpowiedzi na pytanie będące zarazem głównym wyzwaniem projektowym, odnoszące się do próby zdefiniowania nowej typologii przestrzeni przyjaznej dla dzieci.

W naszym rozumieniu odpowiedzią na takie wyzwanie jest maksymalnie otwarta, pozbawiona barier architektonicznych, dobrze oświetlona naturalnym światłem dziennym przestrzeń. Pierwsze szkicowe koncepcje opierały się o zaprojektowanie budynku, który łączyłby ze sobą dwie części miasta, centrum i siedzibę Fondazione Nazionale Carlo Collodi. Ostatecznie, zamiast tworzyć budynek w formie mostu wiszącego nad rzeką, postanowiliśmy włączyć rzekę do wnętrza budynku. Dzięki temu zabiegowi biblioteka staje się naturalną kontynuacją krajobrazu i jego integralną częścią.  Zieloną nawierzchnię skarpy zastępują drewniane płaszczyzny w formie swobodnie wijących się ścieżek i wzgórz. Miejscami tworzą one półki na książki lub inne elementy małej architektury – mówią przedstawiciele pracowni G+P

Integracja krajobrazu z budynkiem stała się możliwa dzięki całkowicie przeszklonym ścianom zewnętrznym. Pozwoliło to zatrzeć granicę między tym, co na zewnątrz i wewnątrz. Nad wszystkim zawieszona została wielopoziomowa, przestrzenna, drewniana struktura zadaszenia. Powstała w ten sposób przestrzeń która kojarzy się z ciepłem i bezpieczeństwem. Odwołuje się do aspektów pro-ekologicznych architektury, a także z punktu widzenia założeń konkursu wprowadza oczekiwany walor innego, bajkowego świata. Łagodne kształty nawierzchni mogą stać się miejscem zarówno odosobnienia, jak i integracji dla dzieci i dorosłych. Miejscem zabaw, warsztatów, spotkań, jak i kontemplacji nad lekturą.

A Wam jak się podoba projekt? Poszlibyście do biblioteki inspirowanej bajką Pinokio?

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter