Projekt rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu

Projekt pracowni Gierbienis + Poklewski otrzymał wyróżnienie w konkursie architektonicznym na projekt modernizacji i rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu. Propozycja projektowa została przygotowana we współpracy z Martyną Kramarz i Michałem Kierczem.

Budynek Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu

Opracowanie naszej propozycji projektowej było niezwykle trudne przez fakt, że nowy obiekt miał być realizowany w sąsiedztwie i połączeniu funkcjonalnym istniejącej remizy. Gmach miał o wiele większe znaczenie, wpisując się w tradycję toruńskiej architektury neogotyckiej oraz stanowiąc jeden z ważniejszych obiektów historycznych na mapie miasta. Istotne z punktu widzenia historii było zlokalizowanie remizy w obszarze systemu średniowiecznych fos i murów miejskich. Ich ślad pozostaje widoczny do dziś w postaci dwóch fragmentów muru, które wpisane zostały w rozbudowę – tłumaczą projektanci z pracowni Gierbienis + Poklewski.

Projekt rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu - Gierbienis + Poklewski
Projekt rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu

Przewodnią ideą projektu stało się hasło HARMONIA. W niej architekci widzieli zarówno kontynuowanie tradycji, jak i spojrzenie w przyszłość, odnosząc się do relacji pomiędzy architekturą i naturą. Harmonia w ich rozumieniu jest odnalezieniem proporcji i skali bryły oraz dobór materiałów ją tworzących, które są właściwe dla tego miejsca i tego przeznaczenia.

Nowoczesne podejście do obiektu użyteczności publicznej

Istotne było również stworzenie budynku, który wyrażałby nowoczesne podejście do obiektu użyteczności publicznej, otwartego i dostępnego dla odbiorców oraz efektywnego i komfortowego dla użytkowników. Jednocześnie tzw. „zielonego budynku”, czyli zrealizowanego w duchu zrównoważonego rozwoju i refleksji nad tym, w jaki sposób budownictwo wpływa na nasze środowisko. W przypadku obszarów silnie zurbanizowanych ważne jest, aby nowo wprowadzone obiekty nie tylko nie pogarszały warunków naturalnych, ale również je wzbogacaly. Stąd w projekcie zastosowano rozwiązania proekologiczne, skupione zarówno na efektywności energetycznej, jak i minimalizacji negatywnego wpływu inwestycji na środowisko.

Projekt rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu - Gierbienis + Poklewski
Projekt rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu

Bryła posiada czytelny podział na tzw. bazę w parterze, która ma cięższy charakter, stanowi fundament obiektu, nawiązując do murów miejskich. W tym miejscu okładzinę stanowią prefabrykowane płyty betonowo-ceramiczne, które zawierają w swojej substancji lokalne kamienie. Elewacja w wyższych kondygnacjach ma lekki, osłonowy charakter i przyjmuje podziały wynikające z modułów struktury przestrzennej, podkreślone rytmicznymi aluminiowymi lizenami, kontynuującymi ceglaną kolorystykę.
Inspirowany paletą barw natury dobór kolorystyki widoczny jest również we wnętrzach. Naturalny kolor drewna, które stanowi konstrukcję obiektu, uzupełniają odcienie piaskowe i rude, określające wykończenie ścian, posadzek i sufitów oraz mebli.


Projekt: Gierbienis + Poklewski | gierbienispoklewski.com

Zobacz również: Domki letniskowe w miejscowości Borzestowska Huta | Teatr Letni im. Heleny Majdaniec w Szczecinie w nowej odsłonie

Projekt rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu - Gierbienis + Poklewski
Projekt rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu - Gierbienis + Poklewski
Projekt rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu - Gierbienis + Poklewski
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter