Przestrzeń biurowa IT Mocny od ZONA Architeci

Powierzchnia biurowa z wielofunkcyjną kapsułą na środku, nawiązująca do futuryzmu lat 60-tych, została zaprojektowana przez ZONA Architekci w Poznaniu. Działy IT są jednym z najbardziej wymagających klientów na rynku przestrzeni biurowych. Dynamiczny rozwój tej branży powoduje, że oczekują one, nie tylko przestrzeni wielofunkcyjnej, nowocześnie i wygodnie zaprojektowanej, ale również ciekawej i nawiązującej do stylu pracy, kręgu zainteresowań oraz przyciągającej potencjalnych pracowników.

Przestrzeń biurowa zaprojektowana przez architektów z ZONA dla IT Mocny pozwala na pracę w różnych warunkach, nad różnymi projektami. Pozwala odpocząć i integrować się. 

Strefy na 550m2

Projekt obejmuje 550 metrów kwadratowych przestrzeni biurowej podzielonej na strefy. Architekci zdecydowali maksymalnie otworzyć przestrzeń, tworząc open space podzielony na miejsca pracy przy biurkach, pracy w małych grupach, spotkań, odpoczynku oraz integracji. Celem było zaproponowanie dynamicznej przestrzeni, którą będzie można modyfikować. Na powierzchni nie obserwuje się wyraźnego wydzielenia obszarów. Przenikają się one ze sobą, dając możliwość swobodnego dostosowania się do aktualnych potrzeb klienta.

Kapsuła niczym statek kosmiczny

Cały projekt skupiony jest wokół wielofunkcyjnej kapsuły, która niczym statek kosmiczny z lat 60-tych wylądowała na środku powierzchni, dzieląc ją akustycznie oraz fizycznie na dwie główne strefy – strefę pracy oraz strefę relaksu. Kapsuła, w biało-czarnej stylistyce, została ustawiona pod kątem. Dzięki temu zabiegowi części biura przenikają się ze sobą. Takie usytuowanie pozwala również na lepsze wydzielenie akustyczne strefy cichej oraz głośniej. W kapsule została umieszczona największa sala spotkań, która kolorystyką nawiązuje również do futuryzmu. Ściany zewnętrzne “kostki” zostały obudowane płytą meblową ukształtowaną w różne funkcje. Od strony strefy biurowej wbudowano budki telefoniczne, które oprócz podstawowej funkcji, poprawiają również warunki akustyczne w przestrzeni pracy. Przy kuchni zaprojektowano tapicerowane siedzisko, natomiast w strefie chillout’u, miejsca na konsole oraz gry multimedialne. W pozostałych częściach zabudowy “chowają się” magazynki. 

Strefa kuchni

Strefa kuchni oraz relaksu połączono tak, aby w jednym miejscu skupić integracje zespołu. Chillout, oprócz ściany kapsuły z konsolami, został wyposażony w stół do ping-ponga, gier planszowych, pełniące również funkcje stołów spotkań w mniej formalnych warunkach. Integralną część miejsca relaksu, stanowi audytorium, które dzięki mobilnym kostkom można modyfikować w dowolny sposób. Przestrzeń wyposażono w rzutnik ukryty w suficie, dający możliwość prezentacji dla większej grupy. Wspomniane kostki wykonano z płyty meblowej – proste, w formie donic z kwiatami lub tapicerowane. Dzięki takiemu rozwiązaniu pracownicy sami kreują, niczym z klocków, potrzebną im przestrzeń, dając nieograniczone możliwości.

Strefa pracy

Największą powierzchnię zajmuje strefa pracy. Dla wygody i ergonomii wyposażono ją w biurka elektryczne sit-stand. Architekci zdecydowali się na użycie kontrastu, nie tylko w funkcji, ale również w stylistyce. Strefa pracy, w odróżnieniu od biało-szarej strefy relaksu, uzupełnionej drewnem oraz barwami na tapicerkach, jest bardziej kolorowa. Pasy kolorów na wykładzinie przechodzą na kolory farb na ścianach. Z jednej strony przestrzeń jest bardzo dynamiczna, kolorowa, inspirująca, ale poprzez zastosowanie rytmu, uporządkowana. Całość uzupełniają białe biurka i szare fotele obrotowe.

Salki spotkań

Stefa pracy sąsiaduje z małymi salkami spotkań. IT Mocny posiada w swoim logo i identyfikacji superbohaterów. Architekci rozwinęli ten motyw nadając salką spotkań nazwy miast, planet znanych z komiksów: Gotham, Asgard, Krypton. Każda z sal jest w odpowiednim kolorze powtarzającym się na grafice, stworzonej specjalnie na potrzeby projektu, na ścianach, posadce, tapicerce mebli. Trzy mocne kolory sal: niebieski, czerwony i żółty, nadają mocny akcent i kontrast w stosunku do powierzchni pracy. Efekt został zdublowany poprzez zastosowane lustra na ścianach. 
Całość projektu uzupełniono poprzez grafiki i elementy dekoracyjne na ścianach nadających identyfikację wizualną wnętrzu. Strefa wejścia posiada szafki pracownicze nazwane imionami superbohaterów. Każdy z pracowników przyporządkowuje się do swojego superbohatera i zamiast nudnych numeracji, już na starcie czuje się częścią klimatu w stworzonej przestrzeni. W miejscach dojść ewakuacyjnych, ze względu na ograniczoną możliwość aranżacji, architekci zdecydowali się na użycie grafik czeskiego artysty Filipa Hodasa, które nawiązują bezpośrednio do rodzaju wykonywanej pracy. Grafiki artysty, nie tylko w trafny sposób uzupełniają projekt, ale również zastosowane w przejściach, dodają oddechu i przestrzeni. Wszechobecna roślinność oraz elementy drewniane dodają korzystny mikroklimat.
Przestrzeń dla IT Mocny to połączenie funkcjonalnych, nowoczesnych rozwiązań biura strefowego z charakterystycznym klimatem dedykowanym klientowi. Dzięki przenikającym się strefą, nie ma granic pomiędzy pracą a relaksem, pomiędzy integracją a formalnym spotkaniem. W dzisiejszych czasach sposób pracy działów IT wymaga możliwie dynamicznej przestrzeni. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom w projekcie można pracować pojedynczo, w grupach, przy biurku. Mobilne kostki dają możliwość stworzenia przestrzeni dla zespołu ad hoc, a kapsuła daje poczucie izolacji i integracji jednocześnie. Projekt daje wiele możliwości, żyje swoim życiem, nadanym przez klienta, a to pozwala na jak najwygodniejsze rozwiązania. 
Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter