Śnieżny las czy restauracja?

Las drzew, sztuczny śnieg i gigantyczny zegar z kukułką dopełniły wnętrza restauracji w Los Angeles, stworzonej przez niemieckiego projektanta Hendrika Müllera dla marki Gaggenau. Restauracja 1683 usytuowana została na 11 piętrze historycznego magazynu i była główną atrakcją obchodów 333. rocznicy powstania budynku.

Na skraju centralnej części odbyła się wystawa śledząca historię Gaggenau. W części wypoczynkowej, na tyłach hotelu zlokalzowano punkt widokowy, którego duże okna, utrzymane w stylu industrialnym roztaczały widok na dzielnice mody i sztuki LA, dzięki czemu goście mogli raczyć się zachodem słońca podczas  posiłku. Zupełnie inna sceneria czekała na odwiedzających wewnątrz instalacji. W centrum ciemnej przestrzeni stanęły grupki drzew o wysokości 22 stóp (6,7 m), osadzone w lustrzanych donicach i otoczone sztucznym śniegiem.

“Ogólna atmosfera, którą zbudowaliśmy, to śnieżny las zalany światłem księżyca, którego cienie odbijają się na podłodze jadalnii” – mówi Müller, projektant pochodzący z Schwarzwaldu.

Obiadujący siedzieli przy sześciu stołach, skąd mogli obserwować kucharzy przygotowujących jedzenie. Każdy z nich podparty został panelami zaprojektowanymi tak, aby przypominać tradycyjne niemieckie domy o drewnianych ramach. Przez cały wieczór usłyszeć można było brzęk metalu dobiegający z zabytkowej kuźni.

“Najtrudniejsze wyzwania, przed którymi nas postawiono dotyczyły logistyki, ilości czasu potrzebnego na otworzenie instalacji  i  dopasowaniu oświetlenia do koncepcji, którą od początku tworzyliśmy” – powiedział projektant.

Drzewa zostały wyprodukowane przez zespół, który na co dzień zajmuje się tworzeniem scenografii dla czołowych produkcji Hollywood. Sztuczne rośliny zostały zbudowane z puste rurkek ze sklejki, wspartymi wewnątrz przy pomocy metalowych ram, udekorowanych prawdziwymi gałęziami jodłowymi przymocowanymi do pni. Wiele z części instalacji zostało wyprodukowanych w Niemczech i wysłanych do LA, a następnie zmontowanych na terenie magazynu. Od pomysłu do ukończenia instalacji minęło osiem miesięcy. Instalacja w budynku Coopera dostępna była dla zwiedzających przez pięć następnych dni.

Pomysł na Restaurację 1683 został po raz pierwszy zrealizowany w Nowym Jorku w 2016 roku, kiedy Gaggenau rozpoczęło współpracę z szefem kuchni Danielem Hummiem.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter