Stodoła w nowoczesnym stylu od 3XB Architekci

Każdy dom powinien być wyjątkowy. Na jego funkcję i formę mają wpływ oczekiwania klientów, wielkość działki i jej unikatowe usytuowanie względem otoczenia. Tak też jest w przypadku domu jednorodzinnego, który został zaprojektowany przez 3XB Architekci.

Trudne usytuowanie działki

Działka na której ma stanąć dom jest stosunkowo duża, jednak przecięta linią niskiego napięcia. W znaczny sposób ograniczyło to możliwość zabudowy działki i zmusiło architektów do zlokalizowania domu w jej północnej części. Ponadto samo otoczenie działki jest nietypowe. Od południa mamy drogę krajową a od wschodu i zachodu działka graniczy z drogami wewnętrznymi prowadzącymi do sąsiednich posesji. Od północy natomiast przylega do sąsiada, który w odległości 4 m od wspólnej granicy buduje już swój dom. Oznacza to brak  strefy całkowicie prywatnej.

Klientom bardzo zależało na tym, aby zlokalizować część dzienną oraz swoją sypialnię wraz z prywatną łazienką i garderobą na parterze. Dodatkowo blisko przy strefie rodziców ma powstać pokój, który mógłby posłużyć dzieciom w pierwszych latach życia. Później  pokój stanie się pokojem gościnnym/gabinetem.

Konsekwencją wytycznych było zlokalizowanie salonu i jadalni otwartych na południe oraz na zachód tak, aby popołudniowe i wieczorne słońce mogło penetrować w kontrolowany sposób wnętrza. Przylegająca do salonu sypialnia rodziców również skierowana na ogród, pozwala cieszyć się widokiem zielonej przestrzeni już od samego rana. Jeśli zapragniemy możemy w kilka sekund wyjść na trawnik lub na taras.

Okno do łazienki rodziców jest w taki sposób ukryte za drewnianymi lamelami, że kąpiąc się w wannie możemy podziwiać widok na duży ogród przy jednoczesnym poczuciu intymności i braku obaw o to, że ktoś z ulicy nas zobaczy.

Zlokalizowanie tylu funkcji na parterze sprawiło, że pokoje dzieci, łazienka i pomieszczenie gospodarcze zlokalizowane na piętrze zajmują tylko część powierzchni domu. Pozwoliło to na zaprojektowanie wysokich wnętrz w salonie i jadalni i spełnić tym kolejne z marzeń inwestorów.

Efektywny wygląd budynku

Klientom zależało na efektownym wyglądzie przy zachowaniu jak najmniejszej ilości środków wyrazu. Z tego względu architekci z 3XB zdecydowali się na prostą formę budynku uzupełnioną jedynie o konstrukcje zadaszenia wejścia do budynku oraz dla samochodów. Dodatkowo jako akcent właśnie w tej strefie zostanie zastosowany inny materiał elewacji – modrzew syberyjski. Wprowadzone drewniane pionowe lamele w pozostałych częściach budynku nie są tam przypadkowo. Wprowadzenie ich przed oknami łazienki oraz kuchni pozwala na uzyskanie większej intymności we wnętrzu oraz kontrolę nasłonecznienia.

Dla dodatkowego doświetlenia strefy wejściowej w zadaszeniu przewidziany jest sporych rozmiarów otwór, który pozwoli na umieszczenie tam niewielkiego drzewka ozdobnego. Naturalna żywa rzeźba w postaci małego drzewa będzie upiększać przestrzeń wejściową i dodawać wyjątkowego charakteru budynkowi.

Zespół projektowy: Filip Banach, Paula Banach, Jakub Szeszycki.
O innym projekcie przeczytać możecie TU.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter