Studio całe w bieli

Studio całe w bieli

Mieszkanie projektu Luumo znajduje się w sercu Warszawy w przedwojennej kamienicy. Pierwotnie składało się z dwóch pokoi w amfiladzie i maleńkiej komórki- nie posiadało kuchni ani nawet łazienki. Wszystkie elementy lokalu- ściany i podłogi- były w opłakanym stanie: odpadające tynki, falujące pod stopami deski. Mieszkanie kwalifikowało się do całkowitego remontu. Należało rozprowadzić od początku wszelkie instalacje: wodną i elektryczną, przemyśleć kwestię ogrzewania i wentylacji.

Pomimo świadomości przeszkód jakie trzeba będzie pokonać inwestorów i architekt nie opuszczała wiara w potencjał mieszkania. Odwagi dodawała świadomość niezaprzeczalnych zalet nieruchomości: nietypowa wysokość pomieszczeń (ponad 320 cm), która potęguje wrażenie przestrzeni mimo małego metrażu oraz typowe dla kamienicy smukłe okna stanowiące o sporym uroku mieszkania.

Dużym wyzwaniem było dostosowanie lokalu do potrzeb przyszłych mieszkańców w taki sposób aby znalazły sie na zastanej powierzchni wszystkie funkcje potrzebne do codziennego życia. Na niespełna 30m2 udało się wygospodarować sporą jasna sypialnie, wygodna – choć szeroka na zaledwie metr łazienkę, osobne pomieszczenie techniczne z pralnią oraz miejsce na pojemny ciąg szaf i przestronny pokój dzienny z aneksem kuchennym.

Ścianę oddzielającą zastane przed remontem pomieszczenia udało się zachować- dzięki temu nietknięte pozostały oryginalne gipsowe sztukaterie pod sufitem większego z pomieszczeń. W ścianie pomiędzy pokojami zaprojektowano duże szklane przesuwne drzwi sięgające niemal pod sam sufit. Udało się dzięki temu dobrze doświetlić pomieszczenia korzystając z zaledwie dwóch istniejących okien oraz uzyskać odczucie przenikania się przestrzeni.

Co do sposobu urządzenia wnętrz nie było wątpliwości: zarówno odpowiedzialnej za projekt architekt jak i inwestorom bardzo bliska jest skandynawska stylistyka. Wnętrza urządzone prosto i funkcjonalnie, bez zbędnych ozdób, z przewagą uniwersalnej bieli i szarości oraz akcentami naturalnego drewna. Do takiej neutralnej bazy można dowolnie dopasowywać dodatki i dzięki temu zmieniać charakter wnętrza w zależności od nastroju i chwilowych upodobań lokatora.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter