Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães

Szkoła Eleva Barra jest drugą placówką ważnej sieci szkół powstałych w Rio de Janeiro w Brazylii. Ideą projektu było przekształcenie poziomego, handlowego pawilonu w budynek przystosowany do prowadzenia zajęć szkolnych.

Projekt Eleva Barra

Projektanci rozpoczęli swoją pracę od wyburzenia znacznej część powierzchni na parterze, tworząc tym samym duże, zadaszone patio. Stało się ono głównym węzłem komunikacyjnym szkoły Eleva Barra, nową osią łączącą obszary rekreacyjno-widokowe kompleksu z centralnym ogrodem.

Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

Największym wyzwaniem w modernizacji była bryła głównego budynku. Nie tylko utrudniała sprawne poruszanie się i obieg powietrza wewnątrz, ale również blokowała widok, dzieląc cały obszar na kilka mniejszych, pozostających bez związku i kontaktu ze sobą części. W jej modernizacji zastosowano zewnętrzną okładzinę, którą pokryto cały kompleks. Projekt jest ekologiczny i wizualnie  nawiązuje do krajobrazu regionu, w którym znajdują się bagna porośnięte namorzynami.

Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

Elewacja nawiązująca do roślinności

Opracowany przez zespół projekt elewacji powstał na bazie interpretacji roślinności charakterystycznej dla tego regionu. Nawiązuje ona równocześnie do twórczości dwóch ważnych artystów – Carlosa Vergara i Fransa Krajcberga. Zastosowana w niej paleta barw również odpowiada kolorystyce flory regionu.

Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

Szczególną uwagę zwrócono na projektowanie krajobrazu. Duże drzewa posłużyły do zacienienia elewacji na wschodniej i zachodniej stronie kompleksu. Projektanci zaproponowali dodatkowo szereg drzew owocowych mających przyciągnąć ptaki i małe zwierzęta. Wśród wybranych do posadzenia roślin znajduje się wiele odpornych na suszę. Dzięki ich niewielkim wymaganiom łatwiej będzie nawadniać resztę roślinności. Boiska na powietrzu wykończone są trawą syntetyczną, a wszystkie drogi wykonano z wykorzystaniem systemów odwadniających.

Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

Podział szkoły Eleva Barra

W projekcie ważne było wykorzystanie istniejących brył budynków do oddzielenia różnych obszarów kompleksu – przedszkola, szkoły podstawowej i szkoły średniej. Dla tej ostatniej zarezerwowany został mniejszy budynek przy samej ulicy. Uczniowie szkoły średniej i podstawowej mają dostęp do wspólnego ogrodu. Również sale wykładowe i biblioteka umieszczone są w pobliżu. Klasy szkoły podstawowej znajdują się natomiast w pierwszej części pierwszego piętra największego budynku. Rozmieszczono je wzdłuż wschodniej i zachodniej części.

Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

Pomiędzy dwoma rzędami klas znajdują się przestrzenie rekreacyjne i niewielkie pomieszczenia do nauki z dużymi salonami, które łamią monotonię korytarzy. Południową część budynku zajmuje przedszkole. Sale przedszkolne położone są prawie wyłącznie na parterze. Wszystkie mają łatwy dostęp do zewnętrznych terenów zielonych oraz placów zabaw. Część przedszkolna ma oddzielne wejście i jest prawie całkowicie oddzielona od pozostałych części kompleksu.

Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

Pracownia Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

MPGAA, czyli Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados zrodziło się z potrzeby stworzenia przez architekta swojej marki i pracy nad swoimi projektami. Po 15 latach pracy w wielu renomowanych pracowniach wraz z Adrianą Mourą i Renatą Duhá postanawia założyć własną. W swoich projektach starają się ukazywać istotę idealnego, brazylijskiego domu.

Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados Szkoła Eleva Barra projektu Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter