Wielofunkcyjna i uporządkowana przestrzeń

Wielofunkcyjna i uporządkowana przestrzeń

Projekt mieszkania w Warszawie dla młodego małżeństwa zrealizowany przez duet ze studia Schemat, polegał na całkowitej rearanżacji i otwarciu planu lokalu. Łącząc kilka wcześniej oddzielnych pomieszczeń uzyskano wielofunkcyjną, ale też uporządkowaną przestrzeń, w której można spędzać wspólnie czas. Przestronny salon ma wydzieloną część do pracy, jadalnię, jest też otwarty na kuchnię. Strefa dzienna kolorystycznie skomponowana jest z żywych, jasnych barw stanowiących akcenty na neutralnym tle bieli, jasnej szarości i naturalnego drewna. Znaczna większości występujących tu powierzchni jest gładka, jednolita- z tej zasady wyłamuje się tylko ściana nad blatem w kuchni wykończona ornamentalnymi płytkami oraz wzorzysta tapicerka fotela. Jest to wnętrze nowoczesne, które można rozwijać na wiele sposobów, pozwalające właścicielom na sporą indywidualizację.

Również ze względów zwiększenia przestronności zdecydowano się na połączenie toalety z łazienką. Nowo powstałe pomieszczenie ma nieco modernistyczny charakter, którego dodają zarówno ścienne płytki w stylu „metro” jak i posadzka o geometrycznym, kontrastowym wzorze. Elementem przełamującym surowość bieli w tym miejscu jest dębowy blat umywalki, pod którym schowana jest pralka i dodatkowa powierzchnia do przechowywania w postaci szuflad.

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter