Włoskie smaki w stylowym opakowaniu

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych krakowskich ulic, Floriańska, wzbogaciła się niedawno o luksusowy, pięciogwiazdkowy hotel Unicus Palace. Jednym z elementów dopełniających bogatej oferty hotelu jest, odznaczająca się swoją nowoczesną formą od pozostałej części budynku, włoska restauracja – Trattoria Degusti. Za projekt jej wnętrz odpowiadają połączone siły architektów z krakowskich pracowni Iliard Architecture & Project Management oraz Grycaj Design.

Jak mówią twórcy, przewrotnie największym wyzwaniem w pracy nad projektem okazała się sama lokalizacja, czyli ulica Floriańska.

Zależało nam na stworzeniu miejsca, które będzie czymś więcej niż, krótkim przystankiem na popularnej „trasie przelotowej” turystów i mieszkańców, ale stanie się punktem wartym odwiedzenia samym w sobie – mówi Marcelina Gwiżdż, architekt prowadzący z pracowni Iliard. – Postawiliśmy sobie za cel, aby środek restauracji przykuwał uwagę, zapraszał do środka – zarówno gości hotelowych, jak i klientów z zewnątrz. Staraliśmy się uzyskać ten efekt m.in. dzięki pięknym lampom, wykonanym specjalnie na nasze zamówienie. Chcieliśmy oczarować gości światłem, podkreślającym ciekawy mix materiałów i kolorów użytych w restauracji – dodaje.

Architekci chcieli zaproponować wnętrze mniej formalne i różniące się od reszty hotelu Unicus Palace, uwzględniając jednocześnie charakter ulicy Floriańskiej. Na tej słynnej krakowskiej ulicy panuje ciągły ruch. Właśnie ta cecha spowodowała, że restauracja jest bardziej „miejska”, otwarta na zewnątrz. Przechodzień nie mieszkający w hotelu może wejść do środka, zjeść, zabrać coś na wynos. A swobodny klimat wnętrza zachęca, aby ten, kto tam zajrzy, został na dłużej.

Projekt został oparty na połączeniu starej piekarni z włoską, niezobowiązującą trattorią – tłumaczy Diana Siemińska, architekt prowadzący z pracowni Grycaj Design. – Aby uzyskać taki efekt, użyliśmy białej płytki, którą połączyliśmy z piękną, czarno-białą mozaiką robioną na zamówienie. Na ścianach zostały zamieszczone imitację drzwiczek do pieca piekarniczego, a nad barem wiszą drewniane deski kuchenne. Z kolei żywsze kolory krzeseł oraz użyta przez nas zieleń nawiązują do stylu typowych włoskich knajpek – dodaje.

We wnętrzu trattorii znajdziemy różnorodne wykończenie, jednak przewodnim materiałem jest drewno w rozmaitej formie. Meble, krzesła i boazeria zostały wykonane z litego drewna w ciepłym, orzechowym odcieniu oraz w kolorze czarnym. Ważnym elementem, nadającym charakter miejscu, jest także płytka podłogowa ułożona w charakterystyczny wzór oraz wspomniana wcześniej mozaika. W centralnej części lokalu znajduję się wielki piec do pieczenia pizzy – serce trattorii – w zwracającym uwagę wykończeniu. Wszystko to dopełnione zostało mosiężnymi elementami, które subtelnie pojawiają się w wykończeniu barów.

Foto. Bartłomiej Senkowski

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter