Zręcznie wpisany apartamentowiec w panoramę miasta budynek

26,4 tys. m2 powierzchni użytkowej, 55 metrów wysokości i 16 kondygnacji naziemnych – tak w liczbach prezentuje się apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy. Nad Brdą stanął nowoczesny, a jednak zręcznie wpisany w panoramę miasta budynek, z którego roztacza się widok na Bydgoszcz i malowniczą Wyspę Młyńską. Na placu budowy trwają prace wykończeniowe. Za projekt apartamentowca odpowiada pracownia Nizio Design International.

Budynek Nordic Haven został zaprojektowany na planie trapezu. Kaskadowo-tarasowa forma i wyraźnie zaznaczony w elewacji podział na część biurowo-usługową i mieszkalną to charakterystyczne cechy apartamentowca, do którego pierwsi lokatorzy wprowadzili się w tym roku. Jak podkreśla Mirosław Nizio, projekt Nordic Haven powstał z inspiracji spichlerzami, które są charakterystycznymi elementami architektonicznego krajobrazu Bydgoszczy. -Zależało nam, żeby stworzyć budynek, który swoją formą będzie korespondował z historyczną okolicą i zespoli się z nią mimo swojej nowoczesnej bryły – mówi Nizio. Przy projektowaniu apartamentowca uwzględniono prawidłowe nasłonecznienie mieszkań i jego usytuowanie względem okolicznych budynków. Od strony ulicy bryła ma cztery kondygnacje, dalej wznosi się tarasowo w stronę rzeki, w ten sposób  dostosowując się do wysokości istniejącej zabudowy.

W budynku od czwartego do piętnastego piętra zaprojektowano 129 mieszkań o powierzchni od 35,45m kw do 278,71m kw. Niemal do wszystkich mieszkań przynależą wygodne i nasłonecznione loggie lub tarasy. W budynku znajdą się cztery klatki schodowe, które na poziomie parteru są połączone dwoma holami wejściowymi, zlokalizowanymi w części północnej i południowej budynku. Do dyspozycji mieszkańców przeznaczono m.in. wyniesiony dziedziniec, który zostanie pokryty zielenią oraz taras widokowym, jak również tarasy i loggie okalające od zewnątrz część mieszkalną budynku. Z czasem powstaną także zielone tarasy na dachach. Budynek ma lekką szklaną elewację, podkreśloną przez ślusarkę okienną, balustrady z bezbarwnego szkła Optiwhite na wyższych kondygnacjach. Szkło zostało skontrastowane z naturalnymi płytami z terakoty w kolorze ciemnej cegły.

Oprócz funkcji mieszkaniowej Nordic Haven oferuje też najemcom lokale usługowe i biurowe zlokalizowane na czterech pierwszych kondygnacjach naziemnych. Biura zaprojektowano jako przestrzeń typu open-space, co daje użytkownikom możliwość dowolnej aranżacji wnętrz. Do tej przestrzeni prowadzi osobny hol, zlokalizowany w zachodniej części budynku. Wejście do lokali usługowych znajduje się na poziomie parteru.

W ostatnim etap prac wykończeniowych, który trwa aktualnie na terenie apartamentowca powstanie pokryty roślinnością taras widokowy zlokalizowany na 11. kondygnacji budynku. Finalnym krokiem będzie montaż charakterystycznych wertykalnych drewnianych elementów w dolnej części elewacji, które oprócz walorów estetycznych podniosą również jakość ochrony przeciwsłonecznej i izolacji akustycznej budynku.