Muzeum i fabryka Wedla w Warszawie zostaną otwarte już jesienią 2024 roku. Będzie to jedyne Muzeum Czekolady o takiej skali w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Nad projektem pracowała m.in. firma Arup, znana z takich realizacji, jak Opera w Sydney, Orientarium w Łodzi czy Muzeum Polskiej Wódki w Warszawie. Tym razem przy współpracy z Arup powstał w Warszawie obiekt w kształcie czekoladowych kostek, który będzie angażować wszystkie zmysły w kontekście słodyczy. Czym będzie zachwycać nowe Muzeum Wedla?
Warszawskie Muzeum Czekolady – słodko, edukacyjnie, twórczo i ekologicznie
Przy warszawskiej Alei Emila Wedla już wkrótce będzie można zanurzyć się w czekoladowym świecie. Największa od niemal 100 lat inwestycja firmy Wedel zostanie otwarta jesienią tego roku. To jedyne muzeum połączone z fabryką czekolady o takiej skali w Europie Środkowo-Wschodniej i jedno z zaledwie kilku na całym świecie.
Głównym doradcą technicznym przy tym projekcie była firma Arup, która tworzyła takie polskie perły współczesnej architektury, jak Narodowe Forum Muzyki we Wrocławiu, Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie czy galerię Złote Tarasy, a także najbardziej ekologiczną fabrykę PepsiCo pod Środą Śląską. Nowy projekt został całkowicie utrzymany w stylistyce nawiązującej do słodyczy i mocno odwołuje się do tradycji Wedla.
Już samym wyglądem obiekt przypomina gigantyczne kostki czekolady. Jednak, jak zapewniają inżynierzy z Arup, mimo tego, że budynek oczywiście nie jest z czekolady, to w środku będzie pełen słodkości. Obiekt będzie służyć nie tylko do prezentacji i edukacji, ale także umożliwi tworzenie czekolad i opracowywanie nowych receptur. Warto zaznaczyć, że część konstrukcji jest efektem rewitalizacji, zmniejszającej wpływ budynku na środowisko.
Jak prezentuje się „czekoladowa” konstrukcja Muzeum?
Muzeum i fabryka będą funkcjonowały w zrewitalizowanym budynku silosów na warszawskim Kamionku, który dawniej służył do magazynowania ziaren kakao. Teraz, dzięki nowej inwestycji, przebudowany obiekt będzie pełnić na nowo zadania produkcyjne i jednocześnie przyciągać turystów z całego świata. Budynek znajduje się w tuż obok popularnego Jeziorka Kamionkowskiego i Parku Skaryszewskiego.
Tak atrakcyjna lokalizacja zachęcać do zobaczenia ekspozycji i spróbowania wyrobów z Pijalni Czekolady E. Wedel. W środku znajdzie się interaktywna wystawa, która będzie bazować na zmysłach smaku, zapachu i teksturach. Dzięki temu pobyt w obiekcie będzie miał nie tylko formę edukacyjną, ale także wielowymiarowo zaangażuje odwiedzających w proces tworzenia i smakowania czekolady.
Natomiast na szczycie Muzeum znajduje się taras, z którego będzie można podziwiać widok na panoramę Warszawy. W środku budynku będzie funkcjonować także część produkcyjna, laboratorium badań i rozwoju, a nawet pijalnia czekolady. Cała przedsięwzięcie to aż sześć użytkowych kondygnacji naziemnych oraz jedna podziemna.
Słodki świat E. Wedel: inwestycja przyjazna środowisku
Jak podkreślają specjaliści z Arup, renowacja i rozbudowa budynku silosów na warszawskim Kamionku oraz przekształcenie jej w część Muzeum i fabryki Wedla jest przykładem zastosowania przyjaznego dla środowiska podejścia w budownictwie. Dawniej silosy służyły do magazynowania ziaren kakao, ale już dziesiątki lat temu zrezygnowano z ich funkcjonowania, aby ograniczyć emisje w mieście. Teraz dostosowano go do nowych potrzeb, wykorzystując konstrukcję w części podziemnej i na poziomie zero.
Wszystko to jest niezwykle istotne z uwagi na zmiany klimatyczne. Z badań porównawczych Arup wynika, że tworzenie nowych konstrukcji emituje nawet o 180 proc. więcej dwutlenku węgla i o 47 proc. więcej gazów cieplarnianych w całym okresie eksploatacji niż modernizacja. W trakcie prac nad nową inwestycją Wedla udało się znacząco to ograniczyć. Podczas realizacji projektu inżynierzy poszerzyli swoją wiedzę z zakresu rozwiązań technicznych, ograniczających wpływ obiektu na środowisko i zwiększających dostępność dla osób z niepełnosprawnościami.
Słodka część krajobrazu warszawskiej Pragi
To druga tego typu inwestycja na warszawskiej Pradze, w której bierze udział zespół Arup. Na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódki „Koneser” w 2018 roku zostało otwarte Muzeum Polskiej Wódki, w którym można poznać ponad 500-letnią historię tego alkoholu w Polsce. Tworzeniem takich obiektów Arup przyczynia się do rewitalizacji wschodniej części Warszawy i podkreślania jej historycznego dziedzictwa.
W przypadku opracowania Muzeum i fabryki czekolady Wedla szeroko odwołano się do roli miejsca i marki w funkcjonowaniu Pragi. Dzięki temu obiekt stanie się słodką częścią krajobrazu dzielnicy, przypominającą o początkach polskiego Wedla. Sama cegła elewacyjna została uformowana w taki sposób, aby budynek z daleka przypominał tabliczkę czekolady. Natomiast z bliska wygląda jak otwarta bombonierka z pralinami.
Firma Arup zajmowała się doradztwem inżynieryjno-technicznym Muzeum pod nazwą Fabryka Czekolady E. Wedel w całym cyklu inwestycyjnym – od samej organizacji konkursu na wybór firmy kreatywnej i wykonawczej, odpowiedzialnej za opracowanie scenariusza wystawy, przez stworzenie dokumentacji architektoniczno-budowlanej, aż po realizację. Arup opiniował także proponowane rozwiązania techniczne i funkcjonalne, doradzał na etapie formułowania budżetu inwestycji oraz w procesie optymalizacji, a następnie nadzorował prace budowlano-instalacyjne oraz scenograficzne.
Nic więc dziwnego, że Muzeum i fabryka Wedla jest jednym z najbardziej kreatywnych, a jednocześnie powiązanych z historią marki i regionu, projektów, jakie miał ostatnio okazję realizować zespół Arup. Zastosowanie nowoczesnych rozwiązań inżynieryjnych w tak interesującej koncepcji Muzeum Czekolady było przyjemnym, ale też wymagającym wyzwaniem. Dzięki temu powstała tak ważna dla Warszawy „tabliczka czekolady”, która będzie częścią historycznego krajobrazu miasta.
Zobacz również: Centrum Aktywności Lokalnej przy ul. Suwalskiej na wrocławskich Maślicach | Elektrownia Powiśle: unikalne połączenie tradycji i innowacji