Większości z nas kuchnia japońska kojarzy się z popularnym sushi lub światowym standardem ekskluzywnych restauracji takich jak Nobu, Zuma, czy Roka. NASU japanese restaurant & lounge w odważny sposób wyznacza zupełnie nowy, własny poziom. Otwarty niedawno w Gorzowie Wielkopolskim lokal wprowadza na polski rynek japońską kuchnię i whiskey najwyższej jakości, jednocześnie pozostając dość przystępnym. Na unikalny charakter NASU wpływa także lokalizacja – restauracja mieści się w niszach nasypu kolejowego. Za aranżację klimatycznych wnętrz odpowiada CUDO Studio, a zdjęcia wykonało Migdał Studio.
NASU japanese restaurant & lounge – nowy standard
Sushi Master Paweł Viktorek w ciągu ostatnich dwóch lat pokonał 60 000 km. Wszystko po to, aby jak najpełniej poznać kuchnię „Kraju kwitnącej wiśni” i dobrać najlepsze składniki. W końcu, we wrześniu tego roku razem ze swoim wspólnikiem otworzył w Gorzowie Wielkopolskim naprawdę unikalną restaurację. NASU to miejsce, w którym króluje bogactwo kuchni japońskiej oraz najwyższej jakości japońska whiskey. Śmiałym celem inwestorów było wprowadzenie na polski rynek zupełnie nowego standardu – pomiędzy popularnymi knajpami z sushi a ekskluzywnymi światowymi sieciami restauracji.
Wizyta w NASU to doświadczenie oddziałujące na wszystkie zmysły. Goście mają szansę zachwycić się smakami potraw serwowanych na zastawach specjalnie sprowadzonych z Azji, ale intensywnych doznań dostarcza także aranżacja wnętrza inspirowana naturalnością i prostotą Japonii. Projekt zakładał wykorzystanie kojących materiałów i minimalistycznych kształtów, aby stworzyć różnorodne strefy restauracyjne i barowe. Tym, co je łączy jest nienachalna i ponadczasowa elegancja, bez zbędnego przepychu. W ten sposób lokal zyskał niezwykle ważną spójną identyfikację wizualną, opracowaną we współpracy z Hart Studio.
Restauracja w niszach nasypu kolejowego – lokal w Gorzowie Wielkopolskim
Niepowtarzalny klimat NASU zawdzięcza także swojej lokalizacji. 259-metrowa restauracja mieści się w niszach nasypu kolejowego, dlatego architekci i architektki z zespołu CUDO Studio stanęli przed szeregiem nietypowych wyzwań. Lokal jest dosyć długi, lecz przy tym wąski, co silnie wpłynęło na układ funkcjonalny. W każdej z trzech nisz zaaranżowano osobną strefę o nieco odmiennym charakterze. W pierwszej znajduje się sushi bar najbardziej przystosowany do wieczornych spotkań przy drinku. To właśnie tam sushi masterzy przygotowują dania na oczach gości, którzy mogą skorzystać z designerskich foteli lub wygodnych, tapicerowanych sof.
Środkowa nisza to serce NASU, czyli miejsce, w którym przyrządzane są potrawy. Goście mają szansę podejrzeć ten wyjątkowy proces, dzięki częściowemu otwarciu strefy kuchennej. W tej części znajduje się także bar dedykowany głównie napojom. Ostatnia nisza wyróżnia się kameralnym i intymnym charakterem. Doskonale sprawdzi się ona zarówno podczas obiadów, jak i organizacji prywatnych przyjęć, czy eventów. Jej dodatkowym atutem jest przestrzeń dla sushi mastera pełniącego podczas imprez rolę prywatnego kucharza. Przedłużeniem wnętrz restauracji jest także 57-metrowy ogródek gastronomiczny.
Światło, minimalizm, wysoka jakość – ukłon w stronę japońskiej tradycji
W aranżacji wnętrz podobnie jak w kuchni nie ma miejsca na półśrodki, dlatego w projekcie zastosowano wysokiej jakości produkty i naturalne materiały, takie jak kamień, skóra i drewno opalane według metody Shou Sugi Ban. Oszczędne podejście do dekoracji, minimalistyczne formy, proste linie i dbałość o najdrobniejsze detale zaowocowały aranżacją, która doskonale łączy szacunek do japońskiej tradycji i rzemiosła z nowoczesnym charakterem. Jednocześnie we wnętrzu panuje ciepły i przyjemny klimat. Całość jest stosunkowo ciemna, jednak dzięki zmianie stolarki okiennej na frontowej ścianie wnętrza wypełniło światło słoneczne.
Architekci i architektki pracujący nad projektem sięgnęli do źródeł. „Pochwała Cienia” Jun’ichirō Tanizakiego doskonale opisuje rolę, jaką cień – mimo pozornej nieobecności – pełni w japońskiej kulturze. Zainspirowani lekturą wprowadzili do wnętrz zaskakującą grę światła i cienia, która wyeksponowała piękno architektonicznych form, takich jak oryginalne ceglane sklepienia, które udało się zachować w dwóch niszach, oraz łuki wieńczące przejścia. Miłość do Japonii połączona z zabytkowym wnętrzem oraz dbałością o jakość sprawiły, że NASU to idealne miejsce dla wszystkich spragnionych smaków, doznań i przyjemności.
Marki wykorzystane w projekcie:
Noom Home, Paged, MP-Gastro, Polski Led, Arcydom, Wood of Fire, Cermag, Warsztat Macewicza, Loftlight, BIK – drzwi, okna, schody
Projekt: CUDO Studio | cudostudio.pl
Zdjęcia: Migdał Studio | migdalstudio.com
Zobacz również: Restauracja DOCK 19 by Mateusz Gessler – wykwintna kuchnia i architektura | Piazza del Tiratoio we Florencji – bar w dawnym magazynie łodzi