120-metrowy bliźniak dla trzyosobowej rodziny we wsi pod Gdańskiem

Połączenie wizji architektonicznej z zastanymi elementami wnętrza, które inwestorzy chcieliby zachować – takiego wyzwania podjęły się Paulina Drewnowska i Alicja Tomaszewska z trójmiejskiej pracowni 4Rooms Studio. Sukces projektu domu dla trzyosobowej rodziny w okolicach Pruszcza Gdańskiego przypisują świetnej współpracy z właścicielami, doskonałej ekipie wykonawczej i… intuicji. Wiele spośród pomysłów na to wnętrze architektki znalazły w ofercie salonów z wyposażeniem wnętrz Dekorian Home.

Przytulny, rodzinny bliźniak ze ścianami z betonu

Juszkowo to urocza wieś pod Gdańskiem. Inwestorom tak dobrze się tu wcześniej żyło, że poszukiwania większego metrażu zawęzili do najbliższej okolicy. Bliźniak o powierzchni około 120m2 kupili w stanie wymagającym remontu, ale zależało im na pozostawieniu części elementów, takich jak podłogi, schody i zabudowy meblowe. Chcieli jednak nadać wnętrzu indywidualny charakter i o pomoc w tym poprosili architektki z pracowni 4Rooms Studio.

Granatowa sofa we wnętrzach 120-metrowego bliźniaka pod Gdańskiem
Granatowa sofa w salonie 120-metrowego bliźniaka

Stanęłyśmy przed wyzwaniem, jakim było stworzenie nowego domu na bazie zastanych elementów. Oprócz odnowionej aranżacji, musiałyśmy zająć się wygłuszeniem ściany wspólnej z sąsiednim, bliźniaczym budynkiem, akustycznym i wizualnym odgrodzeniem wnętrz od ruchliwej ulicy za oknami i częściowym wyburzeniem ściany konstrukcyjnej przy schodach – wspominają. W tym aspekcie architektki zaufała doświadczeniu i intuicji współpracującej z pracownią konstruktorki, która poprowadziła prace nad wyburzaniem otworu, bazując nie tylko na projekcie budowlanym dewelopera, ale i na stanie faktycznym budynku.

Układ funkcjonalny bez zmian

Oprócz częściowego otwarcia przestrzeni przy schodach układ funkcjonalny domu pozostał bez większych zmian. Jak mówią architektki: charakterystyczną cechą budynków w zabudowie bliźniaczej jest dążenie do pomieszczenia wielu funkcji na małym metrażu. Aby ulepszyć użyteczność wnętrz, architektki zaprojektowały wiele praktycznych schowków – w przedsionku, wyspie kuchennej i łazienkach.

Kuchnia z wyspą połączona z salonem w projekcie 4Rooms
Kuchnia została połączona z salonem

Aby natomiast zwiększyć jego przestronność, zdecydowały o zastosowaniu kilku zabiegów mających za zadanie optycznie je powiększyć, takich jak montaż dużych luster i odpowiednio dobranego oświetlenia. Dzięki urozmaiconym elementom świetlnym, jakim jak LEDy w ażurowych konstrukcjach ścian, obracane profile ledowe przy wyjściu do ogrodu i reflektory o różnym kącie padania promieni, powstało wiele scen świetlnych ożywiających wnętrze i dodających mu lekkości.

Zróżnicowane materiały wykończeniowe

Kolejnym zabiegiem był wybór zróżnicowanych faktur materiałów wykończeniowych. Większość ścian na parterze oraz cała klatka schodowa została pokryta betonem Metropolis. Elegancką, charakterystyczną dla faktury betonu gamę szarości na ścianach podkreśla dodatkowo oświetlenie, w zależności od natężenia nadające jej zupełnie nowy charakter. Do minimalistycznego betonu na ścianach projektantki dobrały materiały zarówno stylistycznie zbliżone, jak i elegancko z nim kontrastujące.

Schody z salonu prowadzące na piętro domu
Schody w salonie prowadzące na piętro domu

I tak obszerna i wygodna sofa zyskała miękką, welurową tapicerkę w odcieniu głębokiego granatu marki Fargotex, która została wybrana z oferty salonu Dekorian Home. Powtórzone w kilku miejscach elementy 
z perforowanej blachy malowanej proszkowo dodają akcent eleganckiej czerni. Drewno, ocieplające wnętrze i dodające mu przytulności, zostało zastosowane w lamelowanych panelach i oprawie okiennej. Drewniane żaluzje łagodnie filtrują światło, zapewniając jednocześnie komfortową osłonę przed niechcianymi spojrzeniami.

Przestronny salon w 120-metrowym bliźniaku pod Gdańskiem
Sofa w odcieniu głębokiego granatu

Drewniane elementy zabudowy i meble zostały w większości wykonane na zamówienie – tak jak stół jadalniany, który powstał w pracowni lokalnego stolarza i świetnie współgra z minimalistycznymi, czarnymi krzesłami (Woodica). Architektce zależało na tym, aby kolorystyka wnętrz wynikała z charakteru użytych materiałów. Im został więc podporządkowany także wybór dodatków i dekoracji. Ścianę ze sprzętem audio w części wypoczynkowej wyłożono tapetą AS Creation. Mimo że jaśniejsza od pozostałych, delikatną, elegancką fakturą świetnie współgra z surowym betonem i ciepłym drewnem.

Szarości, czernie, złamane biele i odcienie granatu

Paleta barw obejmująca szarości, czerń, złamane biele i odcienie granatu została też konsekwentnie zastosowana w części prywatnej domu, na piętrze. W sypialni znalazło się wygodne łóżko z zagłówkiem z panelami wyściełanymi tkaniną marki Fargotex, a oprawy okienne zostały zamaskowane eleganckimi sztukateriami Mardomdecor. Także wystrój pokoju syna właścicieli został wpisany w tę konsekwentną stylistykę. Znalazło się w nim jednak miejsce na odrobinę dziecięcego szaleństwa w postaci tapety z motywem magii i natury.

Pokój dla dziecka na poddaszu
Pokój dla dziecka na poddaszu

Mimo kilku trudności przy dostosowywaniu wnętrza do nowej aranżacji, Alicja Tomaszewska
i Paulina Drewnowska zadowolone są z ostatecznego efektu. Pogodzenie zastanych materiałów z oczekiwaniami klienta i własną wizją wnętrz nie należy bowiem do kombinacji najłatwiejszych. Tu jednak wszystko zagrało, jak należy – zaufanie inwestorów, współpraca sprawdzonych specjalistów i spójna wizja nowego-starego domu. Plus szlachetne, konsekwentne stylistycznie materiały wykończeniowe i minimalizm w najlepszym wydaniu – to musiało się udać!


Projekt: 4Rooms Studio | 4rooms-studio.pl
Zdjęcia: Elies Fotografia Marcin Lis

Zobacz również: Dom w warszawskiej dzielnicy Wawer dla pięcioosobowej rodziny | Podkrakowski dom dla polsko-włoskiej pary z dwójką dzieci

Wyspa z drewnianym blatem
Kuchnia z drewnianym blatem we wnętrzu 120-metrowego bliźniaka
Sypialnia na poddaszu z dużym łóżkiem
Garderoba na poddaszu w 120-metrowym bliźniaku
Łazienka z elementami szarości, bieli i ciepłego drewna
Toaleta z elementami szarości i drewna
Łazienka z prysznicem w kolorach szarości
Szara łazienka z prysznicem
Szara w 120-metrowym bliźniaku
Schody prowadzące na piętro domu
Lustro i siedzisko w strefie wejściowej
120-metrowy bliźniak dla trzyosobowej rodziny we wsi pod Gdańskiem
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter