150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku – przestrzeń w pobliżu lasu

Realizacja Pracowni Kreatywnej Zaprojektowani pokazuje, że inspiracje otoczeniem natury i kolorami ziemi w nowoczesnym wnętrzu potrafią zaowocować przestrzenią emanującą spokojem. Dom w Gdańsku o powierzchni ponad 150 m kw. stwarza idealne warunki do odpoczynku i spędzania czasu w rodzinnym gronie.

Uniwersalność stylu nowoczesnego pozwoliła stworzyć harmonijne wnętrza, które stwarza idealne warunki do odpoczynku i spędzania czasu z bliskimi, a jednym z najważniejszych założeń projektowych było właśnie urządzenie funkcjonalnej przestrzeni, która będzie odpowiadała potrzebom rodziny z dwójką dzieci.

150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
Drewniana szafka RTV w salonie

Nowocześnie i funkcjonalnie 

Projekt wnętrza uwzględnił ingerencję w układ funkcjonalny. Najwięcej zmian zostało wprowadzonych na parterze. Zmieniło się miejsce toalety po to, aby przy schodach znalazła się zabudowa meblowa pełniąca funkcję pomieszczenia gospodarczego. Dobudowana została również ściana, która oddziela kuchnię od strefy wejścia.

– Dzięki przedłużeniu ściany pomiędzy kuchnią a strefą wejścia, oddzielone zostały poszczególne funkcje wnętrza, a w samej kuchni udało się wygospodarować więcej miejsca do przygotowywania posiłków i przechowywania, co, biorąc pod uwagę potrzeby rodziny, było bardzo istotne – mówi Joanna Stolp, właścicielka Pracowni Kreatywnej Zaprojektowani.

150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
Drewniany stół w jadalni

Sercem domu jest parter, gdzie znalazła się strefa dzienna. Salon został połączony z kuchnią i dwiema jadalniami. Obok częściowo ukrytej kuchni znajduje się niewielka strefa jadalniana, która mieszkańcom ma służyć podczas codziennych śniadań i umożliwić rozmowy z osobami przebywającymi w kuchni. Centrum strefy dziennej stanowi wygodna, narożna kanapa, a w głębi wnętrza – druga, już pełnowymiarowa jadalnia, a w niej efektownie wyglądający stół z tapicerowanymi krzesłami. Ważnym elementem strefy dziennej są drewniane zabudowy z ryflowanymi powierzchniami, które współgrają z pionowymi tralkami i reflektorami na szynie.

Na piętrze znajduje się strefa prywatna, gdzie oprócz dwóch łazienek i sypialni, znalazł się pokój dziecięcy, bawialnia oraz pokój gościnny.

150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
Szara sofa w salonie

Nawiązanie do natury i spokój emanujący z kolorów ziemi

Ważną rolę w tym projekcie odegrała natura. Otoczenie lasu i sąsiadujący z domem ogród świetnie współgrają z wyposażeniem wnętrza. Nie brakuje w nim drewna, które znajduje się nie tylko na podłodze i schodach, ale także jest materiałem, z którego wykonano część mebli na wymiar.

150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
Przytulny pokój dziecięcy

Drewno zostało wzbogacone kolorami ziemi: odcieniami beżu, zgaszoną zielenią i głęboką szarością. Całość uzupełnia cegła, rośliny oraz czarne akcenty, m.in. w postaci tralek przy schodach, szprosów na szklanych drzwiach, nóg mebli i wybranych lamp. 

Połączenie ciepłych odcieni kolorów ziemi z miękkimi materiałami tapicerowanych mebli i drewnem tworzy przytulne wnętrze, w którym właściciele wraz z rodziną uwielbiają spędzać czas – dodaje Joanna Stolp.


Projekt: Pracownia Kreatywna Zaprojektowani | zaprojektowani.eu

Zobacz również: Przebudowa domu szeregowego dla 4-osobowej rodziny od AGORA architecture + design | 90-metrowe wnętrze domu nad stawem – subtelny romans z naturą

150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
150-metrowe wnętrze domu w Gdańsku - przestrzeń w pobliżu lasu - projekt Zaprojektowani
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter