190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich

Projektanci z pracowni WIOSNA architekci opracowali projekt wnętrz apartamentu o powierzchni 190-metrów kwadratowych, w pobliżu warszawskich Łazienek Królewskich. Zajrzyj do jego wnętrza!

190-metrowy warszawski apartament projektu WIOSNA architekci

W zastanym stanie deweloperskim apartament składał się z otwartej strefy dziennej w postaci salonu z jadalnią, wydzielonej kuchni, toalety, łazienki, pralni i czterech stosunkowo niewielkich sypialni, w tym dwóch z prywatnymi łazienkami. Wytyczne i oczekiwania inwestora ograniczyły się do informacji o potrzebie uzyskania jak największych otwartych przestrzeni o współczesnym charakterze i wykończenia wnętrz przy użyciu naturalnych, ciepłych w odbiorze materiałów.

Założenie projektowe opierało się na stworzeniu nowoczesnej i minimalistycznej, a jednocześnie nastrojowej i przytulnej przestrzeni do życia. Połączenie naturalnych materiałów w postaci niebarwionego drewna, forniru dębowego oraz kilku rodzajów kamienia z kolekcji BW Wiśniewscy, ocieplonych tkaninami i urozmaiconych stylowymi oprawami oświetleniowymi wykreowało niezwykle przyjazne, nastrojowe oraz ponadczasowe otoczenie dla mieszkańców. Dodatkowym atutem lokalu jest przestronny taras o powierzchni 145-metrów kwadratowych.

Przestronna strefa wejściowa

Po wejściu do mieszkania uwagę przykuwa pokaźne lustro, przecięte lekką, czarną konsolą o zaokrąglonych narożnikach oraz przestrzenna kuchnia z centralnie umieszczoną wyspą, otwarta na strefę dzienną. Zarówno znaczna powierzchnia ścian, jak i frontów meblowych wykończona została płytami w ponadczasowej okładzinie z naturalnego, niebarwionego forniru dębowego, a sama podłoga w znaczącym stopniu wykonana została z naturalnej, olejowanej deski dębowej, która doskonale koresponduje z pionowymi okładzinami. Kontrastującym akcentem są dekoracyjne oprawy oświetleniowe Viba Pin, stylowe gniazdka i włączniki oraz elementy zabudowy meblowej wykończone czarnym, satynowym lakierem.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - strefa wejściowa
Strefa wejściowa

Podstawowe oświetlenie w mieszkaniu zrealizowano poprzez wykorzystanie nowoczesnych szynoprzewodów, ciągnących się i przenikających po stropie pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami – miejscowo, harmonijnie przechodzących na ściany, optycznie łącząc i domykając płaszczyzny.

Kuchnia podzielona na 3 sekcje

Komfortowa i funkcjonalna kuchnia, podzielona na trzy sekcje, zrealizowana została wokół centralnie umieszczonej wyspy, wykończonej naturalnym, polerowanym kamieniem Calacatta Super White. Wyposażono ją w płytę indukcyjną z ukrytym, elektrycznie wysuwanym pochłaniaczem, dziewięć pojemnych szuflad z kamiennymi frontami oraz bar śniadaniowy ze stylowymi hokerami. Przestrzeń roboczą oświetla minimalistyczna, zwieszana oprawa Estiluz Morse.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - kuchnia
Kuchnia

Drugą sekcję stanowi wysoka zabudowa meblowa, w której zorganizowano główne wyposażenie AGD tj. zabudowana, dwuskrzydłowa lodówka, chłodziarka do wina, piekarnik i ekspres kawy. Na tle fornirowanych, naturalnym drewnem dębowym frontów, wyróżnia się zabudowa chłodziarki do wina, wykończona lakierem, w czarnym, satynowym kolorze, przechodząca w okładzinę sufitu i następnie słupa konstrukcyjnego, tworząc swoistą ramę, obejmującą kadr z widokiem kuchni od strony wejścia do mieszkania.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - kuchnia
Kuchnia

Trzecią sekcję stanowi niska zabudowa pod oknem, z okładziną kamienną z kwarcytu Calacatta Super White, analogiczną do tej użytej na wyspie. W tej części zlokalizowano obszerny, jednokomorowy zlew z młynkiem do odpadów, zabudowaną zmywarkę, szafki cargo oraz pomocniczy blat roboczy. Dopełnieniem jest podłoga, którą wykończono mikrocementem z palety Fesfloor w naturalnym, jasnoszarym odcieniu betonu.

Jadalnia z wyjściem na taras

Pomiędzy otwartą kuchnią i salonem znajduje się przestrzeń jadalni, z trzema wyjściami na przestronny taras. W centralnym miejscu zaprojektowano okazały stół z ceramicznym blatem ze spieku kwarcowego, z dziesięcioma komfortowymi krzesłami z możliwością powiększenia długości stołu nawet do dwunastu miejsc siedzących.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - jadalnia
Jadalnia

Nad stołem zaprojektowano dwie ozdobne oprawy Market Set Screen XXL, nawiązujące formą do rozłożystych i jednocześnie wizualnie lekkich liści roślinnych. Po zmroku, dzięki swojemu kształtowi, są one elementem gry światła i cienia w całej otwartej przestrzeni strefy dziennej. Zabieg ten jest jednym z bezpośrednich odniesień do natury i sąsiedztwa Łazienek Królewskich, które były inspiracją dla wykreowania aranżacji przedmiotowego apartamentu.

Naprzeciwko stołu, w zabudowie meblowej wzdłuż korytarza strefy dziennej, zaprojektowano ukryty mini bar ze szklanymi, podświetlanymi półkami, uchwytami na szkło, kamiennym blatem roboczym z częścią wysuwaną powiększającą obszar pracy oraz szufladką i zamykanymi szafkami na akcesoria.

Przestronny salon

W centrum przestronnego i doskonale doświetlonego salonu umieszczono obszerną, niezwykle komfortową kanapę narożną z dekoracyjnymi poduszkami, uzupełnioną o dwa okrągłe, stalowo-szklane stoliki kawowe.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - salon
Salon

Ścianę ze sprzętem audiowizualnym zaprojektowano poprzez wykonanie wysuniętej zabudowy z okładziną z naturalnego kamienia, analogicznego do użytego w kuchni oraz lakierowanej płyty meblowej. Zastosowane tu płyty kamienne Calacatta Super White, w odróżnieniu od zabudowy kuchennej, otrzymały, subtelne, satynowe wykończenie. Część zabudowy ściennej wraz z minimalistycznymi szynoprzewodami przechodzi w sufit podwieszany, pod którym ukryto kanałową jednostkę klimatyzacji.

W prawym narożniku salonu wykorzystano wnękę wynikającą z układu konstrukcyjnego ścian, na zrealizowanie asymetrycznych półek, na których umieszczono wyposażenie dekoracyjne w postaci sztuki ceramicznej, rzeźbiarskiej oraz świeczników. Podczas intensywnie słonecznych dni panoramiczne przeszklenia z wyjściem na taras można zacienić dzięki elektrycznie sterowanym karniszom, z których zwieszono wydatne zasłony z tkaniny typu blackout.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - salon
Salon

W przestrzeni sufitu uwagę przykuwają trzy rozłożyste, a jednocześnie finezyjne oprawy oświetleniowe Petite Friture Vertigo, nawiązujące, podobnie jak oprawy użyte w jadalni, do motywów roślinnych, kwiatowych, towarzysząc im w grze światła i cienia w przestrzeni wypoczynkowej. W zabudowie sufitowej wszystkich pomieszczeń apartamentu umieszczono nagłośnienie systemu audio dostarczone przez Nautilus Hi-End, podzielone na strefy i sterowane przy pomocy aplikacji mobilnej.

Korytarz i gabinet

Po lewej od wejścia do apartamentu zorganizowano korytarz z zabudową meblową zajmowaną przez okrycia wierzchnie oraz komfortowe siedzisko z tapicerowaną okładziną ściany. Narożniki szaf wykończonych naturalnym fornirem dębowym łagodnie zaokrąglono, nawiązując tym do rozwiązań architektury modernistycznej, do której odnosi się również forma samego budynku, w którym prezentowane mieszkanie się znajduje. Korytarz pośrednio doświetlono poprzez lekką, industrialną ściankę szklaną wydzielającą gabinet.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - gabinet
Gabinet

Stosunkowo niewielką powierzchnię zajmowaną przez gabinet z centralnie umieszczonym, ergonomicznym biurkiem, optycznie powiększono dzięki industrialnej, stalowo-szklanej ściance, oddzielającej tę przestrzeń od korytarza i strefy wejściowej oraz poprzez montaż dużego lustra ściennego, odbijającego zabudowę meblową z półkami, które wykorzystano na ekspozycję wyposażenia dekoracyjnego. Zabieg ten, wraz z zastosowaniem kontrastujących ze sobą naturalnych materiałów, optycznie powiększył pomieszczenie, nadając mu jednocześnie klasycznej elegancji.

Przenikanie się przestrzeni gabinetu i korytarza, oddzielonych od siebie subtelną, przezierną przegrodą, podkreślają zazębiające się płaszczyzny w postaci choćby drewnianej, lamelowej okładziny ściennej przy lustrze strefy wejściowej przekształcającej się we fronty zabudowy meblowej w gabinecie.

Ogólnodostępna toaleta

Tonacja kolorystyczna i materiały wykończeniowe wykorzystane w toalecie ogólnodostępnej są kontynuacją motywu przewodniego całego projektu. Ciepłe, naturalne drewno dębowe, zestawione z kamieniem naturalnym, w tym przypadku częściowo ryflowanym Fior Di Bosco, mikocementem i kontrastującymi, czarnymi detalami w postaci dekoracyjnego kinkietu Chors Ambiente K, minimalistycznej baterii podtynkowej Keuco, umieszczonej w zjawiskowym, półkolistym lustrze czy uchwytami na ręczniki.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - Ogólnodostępna toaleta
Ogólnodostępna toaleta

W śmiały sposób zrealizowano kamienny blat umywalkowy, który umieszczono stosunkowo nisko, aby osadzić na nim wysoką, sześcienną umywalkę Scarabeo Moon, z miękko zaokrąglonymi krawędziami. Jasnoszara podłoga naturalnie przechodzi w lakierowaną w satynowym wykończeniu zabudowę meblową, ukrywającą stelaż podtynkowy, na którym zawieszono misę ustępową Catalano Colori.

Sypialnia i łazienka dla gości

Sypialnia dla gości powstała z połączenia dwóch mniejszych pokoi, które istniały w pierwotnym, deweloperskim układzie funkcjonalnym mieszkania. Dzięki wyburzeniu ściany działowej udało się uzyskać jasne i przestronne pomieszczenie z prywatną łazienką. Ściany pokryto ciepłą okładziną drewnianą oraz jasną tapetą imitującą płótno. W mieszkaniu zaprojektowano wysokie, bezprzylgowe drzwi ukryte, które dzięki pokryciu ich okładzinami ścian, zgrabnie wtapiają się w płaszczyzny, w których zostały osadzone.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - sypialnia dla gości
Sypialnia dla gości

W sypialni znalazło się miejsce na komfortowe łóżko oraz kącik z wygodnym, oświetlonym reflektorami umieszczonymi w szynoprzewodzie fotelem i stolikiem, pozwalającym na chwile relaksu przy ulubionej książce lub dźwiękach muzyki z systemu audio z głośnikami w suficie podwieszanym.

Jednym z niezbędnych elementów funkcjonalnych, który otrzymał ozdobną formę, jest marmurowy grzejnik ścienny Maarmo Tessuto, w czarnym, matowym wykończeniu. Wnętrze uzupełniają ozdobne kinkiety z palety Vibia i Chors.

Prywatna łazienka, przynależąca do sypialni gości, ze względu na układ funkcjonalny budynku podzielona została przez szachty instalacyjne na dwie strefy. Po wejściu znajdujemy się w części wyłożonej włoskimi płytkami ceramicznymi o naturalnym betonowym wykończeniu. Zaprojektowano tu dużą, prostopadłościenną umywalkę, osadzoną na kamiennym blacie z drewnianymi szufladami, z dekoracyjną baterią podtynkową Gessi Rettangolo, zamontowaną w wysokim, podświetlanym lustrze. Ścianę za lustrem wykończono naturalnym marmurem z wertykalnym gęstym frezowaniem o trójkątnym przekroju.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - łazienka dla gości
Łazienka dla gości

Po drugiej stronie umieszczono obszerne, komfortowe siedzisko tapicerowane, pokryte wodoodporną tapicerką z palety Silvertex, używaną m.in. na jachtach. Pod siedziskiem zaprojektowano głębokie szuflady na ręczniki. Ponad zaś podświetlaną półkę z ozdobnym, pionowym ryflowaniem i wysokie szafki na przybory łazienkowe.

W głębi wyłożonej antracytowymi płytkami znalazło się miejsce dla przestronnego, otwartego prysznica z obszernym siedziskiem wykonanym z naturalnego marmuru Calacatta oraz czarnej misy ustępowej z kolekcji Catalano Colori. Na jednej ze ścian zawieszono podświetlone szafki ze szklanymi frontami osadzonymi w industrialnych, czarnych ramkach.

Główna sypialnia

Do sypialni głównej prowadzi korytarz, w którym zorganizowano przestrzeń garderoby oraz wejście do pokoju kąpielowego. Zabudowa meblowa garderoby zyskała wyjątkowy charakter dzięki zastosowaniu szklanych frontów z czarnym wybarwieniem, które w ciągu dnia odbijają światło, przesłaniając zawartość wnętrza. Z kolei po włączeniu wewnętrznego podświetlenia zabudowy, ciemne szkło dyskretnie ukazuje jej zawartość. Zabudowa garderoby została rozdzielona elegancką toaletką z wysokim, podświetlonym lustrem, mocowanym do ściany wykończonej czarnym mikrocementem.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - główna sypialnia
Główna sypialnia

Wnętrze sypialni głównej zdefiniowano poprzez grę kontrastu pomiędzy ciepłym, naturalnym drewnem dębowym i odcieniami czerni w postaci szklanych frontów, kamiennej okładziny ścian pokoju kąpielowego czy tkaninami tapicerskimi i zasłonami, uzupełnioną finezyjną, jasną, wyjątkowo miękką, tkaną na tradycyjnych krosnach z naturalnych włókien wykładziną Jacaranda.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - główna sypialnia
Główna sypialnia

Fornirem z naturalnego drewna dębowego wykończono elementy zabudowy stolarskiej, w tym okładzinę ściany za łóżkiem, zrealizowaną w formie paneli fornirowanych, mocowanych przestrzennie na przemian, przybierających strukturę klawiszy, z których część harmonijnie obejmuje sufit podwieszony. Centralnym elementem sypialni głównej jest komfortowe łóżko tapicerowane w formie lewitującego prostopadłościanu z okazałym materacem.

Pokój kąpielowy

Pokój kąpielowy zajmuje wydzieloną z sypialni głównej półotwartą przestrzeń, z przesuwną witryną wejściową oraz panoramicznym oknem w ścianie pomiędzy strefą prysznicową i przestrzenią sypialni. Ściany zostały obłożone dwoma rodzajami kamienia naturalnego. Tundra Grey w jasnych, ciepłych, pastelowych odcieniach szarości i satynowym wykończeniu oraz ciemnym, antracytowo-brązowym, polerowanym Antique Brown z charakterystyczną strukturą płyty w formie lśniących płatków.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - pokój kąpielowy
Pokój kąpielowy

Uwagę zwraca odsunięte od ściany imponującej wielkości lustro, osadzone nad pokaźną, podwieszaną, kamienną szafką z frezowanymi frontami szuflad, w której zaprojektowano dwie prostokątne umywalki z ukrytymi odpływami. Stylowym akcentem są zwieszane, okrągłe oprawy oświetleniowe Vibia Cosmos, podtynkowe baterie Graff Onda w wybarwieniu czarnego chromu oraz awangardowe gniazda i włączniki z firmy Vectis.

Poza wydzieloną częścią prysznicową z komfortowym siedziskiem, uzupełnionym o dodatkową wylewkę prysznicową, zaprojektowano nowoczesną, wolnostojącą wannę, wykonaną z materiałów kompozytowych.

190-metrowy apartament w sąsiedztwie warszawskich Łazienek Królewskich - pokój kąpielowy
Pokój kąpielowy

Z pokoju kąpielowego dodatkowo wydzielono pomieszczenie WC z cylindryczną, wolnostojącą umywalką Antonio Lupi, misą Catalano, mocowaną do kamiennej okładziny zabudowy dwoma subtelnie podświetlonymi, wertykalnymi lustrami o industrialnym charakterze oraz stylową tapetą z graficznym motywem. W sufitach podwieszanych umieszczono minimalistyczne, punktowe oświetlenie LED-owe oraz nagłośnienie systemu audio.


Projekt: WIOSNA Architekci | wsna.pl
Zespół projektowy: mgr inż. arch. Piotr Wiosna, arch. wnętrz Iga Narkiewicz
Zdjęcia: Marek Popowski

Zobacz również: 100-metrowy apartament na gdańskim Garnizonie – wnętrze na specjalne okazje | Apartament w stylu japandi – komfortowe wnętrze w sercu Wrocławia

Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter