39-metrowe mieszkanie połączone z biurem od Studio KU

Funkcjonalne, choć niewielkie mieszkanie połączone z biurem zaprojektowane zostało przez Annę Kuźnik ze Studia KU. Odważne rozwiązania przestrzenne i stylistyczne zastosowane w lokalu na Mińskiej sfotografował Paweł Biedrzycki – założyciel pracowni Kąty Proste.

Mieszkanie połączone z biurem

Pragnieniem Krzysztofa było stworzenie przestrzeni o charakterze home-office, w której strefa pracy i domu pozostałyby oddzielone. Zaprojektowanie lokalu o łącznej powierzchni 39m2 stanowiło wyzwanie, którego podjęła się Anna Kuźnik z pracowni Studio KU. Architektka zaproponowała wydzielenie niewielkiej sypialni i łazienki oraz stworzenie otwartej strefy dziennej, która łączy w sobie biuro oraz salon, będący jednocześnie stylową przestrzenią spotkań biznesowych.

Salon z okrągłym stolikiem i kanapą w kolorze butelkowej zieleni
Salon w mieszkaniu połączonym z biurem

Wyraziste rozwiązania kolorystyczne i stylistyczne sprawiają, że ta część dominuje i jasno określa biznesowy charakter wnętrza. Choć w pomieszczeniu znalazło się także miejsce na zabudowę kuchenną, pozostaje ona nieco ukryta. W przyszłości biurko może zostać zamienione na stół jadalny, co pozwoli w prosty sposób uczynić przestrzeń w pełni mieszkalną.

Funkcjonalność mimo niewielkiego metrażu

Odpowiednie decyzje podjęte na etapie projektowania układu funkcjonalnego pozwoliły na pełne wykorzystanie niewielkiej powierzchni mieszkania. Dzięki likwidacji ścianki działowej przy drzwiach wejściowych oraz zintegrowaniu zabudowy meblowej holu i strefy dziennej udało się uzyskać pojemną przestrzeń na odzież wierzchnią.

Łazienka z kabiną prysznicową
Łazienka w projekcie pracowni Studio KU

Stworzone zostało także miejsce na telewizor oraz zabudowę pozwalającą schować rzeczy biurowe czy dodatkowy sprzęt. Ergonomiczna sypialnia mieści w sobie wygodne łóżko, regał na książki oraz pojemną szafę. W łazience udało się znaleźć przestrzeń na sporą szafkę umywalkową, dużą kabinę prysznicową, bidet oraz miskę toaletową.

Czarna linia – odważne rozwiązania stylistyczne

Mieszkanie połączone z biurem zaprojektowane przez Studio KU zaskakuje niebanalnymi rozwiązaniami stylistycznymi. Niezwykle wyrazista jest czarna linia stanowiąca pewnego rodzaju graficzny kontur, którym obrysowany został sufit oraz podłoga. Czarna linia kontynuowana jest poprzez stalowe konstrukcje regałów w salonie oraz sypialni, uchwyty w zabudowie kuchennej i łazience oraz listwę oddzielającą drewno od gresu na posadzce.

Sypialnia w mieszkaniu połączonym z biurem projektu Studio KU
Przytulna sypialnia w mieszkaniu połączonym z biurem

Motyw ten spaja wszystkie przestrzenie, podobnie jak półowalne lustra, które dynamizują zastosowane formy i optycznie powiększają przestrzeń. Równie odważne i mocne są zastosowane w projekcie akcenty kolorystyczne – ciepłe oranże, rudości, żółcie i róże na poduszkach i tapicerkach, seledyny, oraz butelkowa zieleń połączona z drewnem. O wyjątkowym charakterze wnętrza stanowią także szlachetne materiały – dębowy fornir, lastryko, czarny spiek, czy szczotkowana i bielona deska podłogowa – oraz detale, takie jak ławka na „ludwikowskich” nóżkach.


Projekt: Studio KU | studioku.pl
Zdjęcia: Paweł Biedrzycki – Kąty Proste | katyproste.pl

Zobacz również: Elegancki minimalizm na warszawskim Targówku | Apartament z kuchnią w kolorze Very Peri

Regał w mieszkaniu połączonym z biurem
Wejście do funkcjonalnej łazienki w projekcie Studio KU
39-metrowe mieszkanie połączone z biurem od Studio KU - foto Kąty Proste
Lamele drewniane na ścianie w mieszkaniu połączonym z biurem
Salon w mieszkaniu połączonym z biurem
Kuchnia w drewnie i butelkowej zieleni
Fronty w kolorze drewna i
Lamele drewniane w salonie projektu Studio KU
Biały przedpokój w projekcie pracowni Studio KU
Zabudowa meblowa w projekcie mieszkania połączonego z biurem
Sofa w salonie w kolorze butelkowej zieleni
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter